Srbija ustupa Crnoj Gori na korišćenje licencu za platformu za e-fakture 1Foto: FoNet/MOD/Pixabay/ comrade_petruha

Ministari finansija Srbije i Crne Gore Siniša Mali i Aleksandar Damjanović potpisali su danas Ugovor o ustupanju na korišćenje licence za centralizovanu platformu za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura pravnih lica i preduzetnika.

Vlada Srbije će ustupiti na korišćenje Vladi Crne Gore softverske licence za platformu za e-fakturu na period od tri godine, bez naknade.
Mali je naveo da je ponosan što je Srbija među pionirima u uvođenju sistema elektronskih faktura, ne samo u regionu, već i u Evropi, zbog čega su iskustva i znanja Srbije u toj oblasti izuzetno važna i korisna za druge države.

On je istakao da sistem elektronskih faktura ubrzava proces rada i poslovanja, obezbeđuje veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje.

Mali je predočio i da novi sistem treba da doprinese mnogo bržem povraćaju poreza na dodatnu vrednost (PDV), što je bio jedan od zahteva privrede.

On je naveo da je kroz srpski sistem elektronskih faktura prošlo više od 103 miliona e-faktura, a u sistemu se trenutno nalazi 10.786 korisnika javnih sredstava i 211.445 privrednih subjekata.

„Sistem dobro funkcioniše i to je, uz sistem e-fiskalizacije, jedna od najvažnijih reformi koje smo u prethodnom periodu sproveli, a koja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta“, naglasio je Mali.

Damjanović se zahvalio Malom na podršci i istakao da će uvođenje tog sistema značajno poboljšati ekonomsku aktivnost u Crnoj Gori.

„To će biti doprinos ubrzanju robno-novčanih tokova unutar privrede Crne Gore“, dodao je Damjanović, kao i da će u dobrom delu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije i rešiti izazove koje imaju crnogorske kompanije u delu povraćaja PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari