Srbiju za prvih 10 meseci posetilo 2,2 miliona turista 1

U prvih deset meseci ove godine Srbiju je posetilo gotovo 2,2 miliona turista, što je rast u odnosu na isti period prošle godine od 34,5 odsto.

Od tog broja 1,4 miliona su domaći gosti, više od 719.000 turista je došlo iz inostranstva, a ostvareno je više od sedam miliona noćenja što je rast od nepunih 27 odsto, pokazuju podaci RZS. Upravo isto toliki rast broja gostiju zabaležen je u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine.

Gledano po mestu boravka gotovo sve vrste turističkih mesta, od velikih gradova, preko banja do planina beležile su rast, u Beogradu i Novom Sadu on je bio od 66 do 69 odsto, u banjskim mestima je rast bio 23,4 odsto.

Za prvih 10 meseci najposećenija banja je bila Vrnjačka Banja sa više od 236.000 gostiju, što je rast od 19,5 odsto, nepunih 149.000 turista posetilo je Sokobanju što je za 25,8 odsto više.

Pojedine banje, poput Mataruške imale su drastičan rast ako se pogledaju procenti od čak 360 odsto, iako je za deset meseci ova banja ugostila svega 444 gosta. Rast od 125 odsto za prvih 10 meseci ove godine zabaležila je Banja Rusanda, dok su blagi pad broja turista imali u Gornjoj Trepči i Prolom banji, ali i nešto veći pad u Gamzigradskoj, Sijarinskoj, Ribarskoj i Selters.

Na planinama je od početka godine bilo 470.000 gostiju, više od trećine na Zlatiboru, koji beleži porast broja gostiju, baš kao i Tara, Rudnik, Mokra Gora, Zlatar. Blagi pad broja gostiju za 10 meseci 2021. imao je Kopaonik, svega 0,1 odsto, nešto veći pad bio je na Divčibarama i Staroj planini, gde je bilo za 21,5 odsto manje gostiju.

Najviše stranih gostiju došlo je iz Bosne i Hercegovine, više od 84.000, iz Rusije ih je za 10 meseci u našoj zemlji bilo više od 50.000, nešto malo manje je bilo turista iz Nemačke i Crne Gore.

Iz mnogo zemalja beležimo rast broja gostiju veći od 100 odsto, Austrija, Belgija, Nemačka, Luksemburg, Mađarska, Poljska, Severna Makedonija, Holandija, Češka, SAD.

Međutim, iz pojedinih država rast je bio još veći – za 322 odsto više gostiju je bilo iz Brazila i 313 odsto više iz Ukrajine u prvih deset meseci ove u odnosu na isti period prošle godine.

Pad broja gostiju u ovoj godini beleže turisti iz Bugarske, Grčke, Kine i Izraela, odakle je u Srbiju došlo za 40 manje gostiju nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari