Srpska privreda raste sporije od regiona

Ostavite komentar


  1. Usporavanje privrednog rasta je vezano za teskoce u EU, pogorsanjem odnosa sa EU zbog zastoja u pregovorima sa Pristinom, ali i zbog loseg upravljanja javnim preduzecima, u prvom redu mislim na EPS. Sama EU ima teskoce i to se odrazava na preduzeca u Srbiji iz ovih zemalja. Nas dodatni problem je sto zbog problema sa Pristinom imamo manji izvoz, ali i teskoce u priblizavanju EU, sto znaci manje sredstava iz predpristupnih fondova, ali imanje novih investicija. Kada se na to dodaju teskoce sa javnim preduzecima, gde je EPS najveci problem, jasno je da ce ove godine privredni rast biti dvostruko manji od planiranog. Vezano za EPS je dugogodisnje investiranje ispod visine amortizacije, sto je slucaj za DRI, a sto sada daje negativne posledice u pogledu obima proizvodnje. Ako se uzme u obzir da poljoprivreda tesko moze ponoviti rekorde iz prosle godine, onda je jasno da nam ne predstoji dobra ekonomska godina. Konacno bi i politicari da se izjasne o tome, kaoi da ne stvaraju laznu nadu o mogucnostima za povecanje plata i penzija.

  2. Odličan tekst. Treba dodati da je investiciona klima loša : jacanje dinara, subvencije koje narušavaju konkurenciju i mafija pod okriljem policije i politike . Naime, čim vam krene u poslu zajasu vas policija, poreska i partijski komesari . I onda prirodno kazete : sada sam investirao i nikad više. Suštinski političari vam otimaju preduzeća i već stvorenu vrednost tako da je domaćih , a i stranih ulaganja sve manje.

  3. Poljoprivreda ne samo da ne moze da ponovi rekordan prihod iz prosle godine , nego ce se ove godine i dobrano stropostati,. Sve sto su seljjaci prosle godine zaradili drzava im je preotela prelivanjem cena, poljoprivrednih proizvoda u energente, vestacka djubriva ,sredstva za hemijsku zastitu i dodatne birokrartske zavrzlame. Uzurpiranjem 70 odsto subvencija i nikakvim ozbiljnim, ciljanim ulaganjem u proizvodnju koju bi mi mogli da prodamo drugima. Naprotiv, vlast vec 7 godina GUSI unutrasnje trziste, da bi pojedinci iz nje mogli da preotmu izvoz od eksportera koji su se u tom poslu vec dokazali. Gomilanjem poljiprivrednih roba na domacem trzistu i raznim medijskim spinovima cene poljoprivrednih proizvoda oborene su na dampinski nivo, sto je kod vecine proizvodjaca dovelo do topljjenjja FONDA ZA OVOGODISNJE INVESTICIJE. Plus odliv mlade radne snage u inostranstvo zbog gubitka perspektive u Srbiji usled preterane BIROKRATIZACIJE i AUTOKRATIJE.
    Zato su prognoze za ovogodiasnju poljopricvrednu proizvodnju lose.A, kad padne POLJOPRIVREDA, Srbiji ostaje samo energetika, a ona je za vlast jos veca krava muzara.

  4. Antirecesione mere.Jasno je šta su, ali me buni ovo da smo ušli u recesiju, a da vlast tvrdi da smo u zlatnom dobu. Tu nešto nije kako treba.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.