Srpski odgovor na hrvatsku "rampu": Pronađen način da nafta iz Rusije nastavi da stiže u NIS 1Foto: EPA/MICHAEL NELSON

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je danas da, posle usvajanja osmog paketa sankcija EU u kojem zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, sagledava sve mogućnosti da obezbedi diverzifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom.

„Кako bi Srbija imala sigurnost u snabdevanju sirovom naftom koja se prerađuje u pančevačkoj rafineriji i zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, neophodno je da imamo mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca. Ministarstvo je tu mogućnost već predvidelo i u svoj plan investicija uvrstilo odgovarajuće projekte koji podrazumevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF)“, navodi se u saopštenju.

Plan je da se obezbedi diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom “Družba”.

Kako je objašnjeno, postoje dve opcije spajanja na naftovod „Družba“. Prva je izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe. Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 kilometara, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbije, a procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji.

Druga opcija za spajanje na naftovod „Družba“ kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 kilometara, a procenjena vrednost investicije oko 240 miliona evra.

Povezivanje sa naftovodom „Družba“ znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte.

„Obe opcije se analiziraju i u skladu sa efikasnošću i vrednošću investicije, vremenskim okvirima i uslovima pod kojima se može izvesti diverzifikacija, očekujemo da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke o gradnji novog naftovoda. Кapacitet naftovoda bi bio usklađen sa kapacitetom prerade domaće rafinerije u Pančevu“, istaklo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Naftovod „Družba“ počinje u Samarskoj oblasti u Rusiji, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari