Predstavnici velikih svetskih kompanija, pre svega top menadžeri poznatih evropskih firmi, ali i ugledni profesori okupiće se od 12. do 14. juna na 10. Vindzorskim debatama u Kanu, a prvi put na ovom forumu biće i predstavnici srpskih kompanija i nekoliko ministara iz Vlade Republike Srbije.

Razlog tome što će domaća privreda dobiti priliku da se susretne i upozna sa privrednicima iz sveta – jeste što je jedan od organizatora Vindzorskih debata, zajedno sa Privrednom komorom Londona i Doline Temze i Megatrend univerzitet.

„U svetu postoji nekoliko velikih i poznatih foruma, Krans Montana, Dijalog civilizacija i Ekonomski forum u Davosu. Vindsorske debate su forum o kom se ne zna mnogo, ali koji je – po mom mišljenju – kvalitetniji od ova tri. Naziv je dobio po mestu na kom se već 10 godina održava, u istorijskoj rezidenciji britanske kraljevske porodice. Traje samo jedan dan, program je zgusnut i održava se dva puta godišnje. Ovo je prvi put da ga organizujemo u Kanu“, kaže u razgovoru za Danas Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend, koji je jedini član Londonske privredne komore sa ovih prostora, ne samo iz Srbije, nego iz centralne i jugoistočne Evrope.

  • Šta je tema ovogodišnjeg foruma?

Tema je svake godine drugačija, ali uvek se tiče ekonomije i biznisa. Ovog puta bavićemo se time kako odgovoriti iskušenjima koje pred nas postavlja globalizacija. Kako se baviti biznisom u uslovima kada imamo mnogo takvih izazova, kao što je dominacija jedne ekonomske sile, u ovom trenutku to su SAD. Kako se baviti biznisom u Evropi kada i tu imamo jednu ekonomsku velesilu kao što je Nemačka. Razgovaraćemo i o mogućoj saradnji u tim uslovima, ali i u uslovima krize, koja nije prošla. Pogotovo što, sa merama štednje koje neke zemlje propagiraju, ne možemo da očekujemo brz izlazak iz krize.

  • Ko će biti od poznatih učesnika?

Forum će otvoriti ser Pol Džadž, veliko ime u svetu biznisa, nekadašnji većinski vlasnik Švepsa, koji sada ima svoju poslovnu školu u Kembridžu. U vreme kada je Margaret Tačer bila premijerka Velike Britanije, Džadž je bio direktor Konzervativne stranke. Tu će biti i profesori Žan Žak Šanaron, Sung Đo Park, Kejt Dej iz kompanije Cisco, Gevin Bruks …

  • A od naših privrednika i ministara?

Potvrdili su da će doći direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović, Interkomerca Goran Perčević, predsednik UO EPS-a Aca Marković, Željko Žunić iz Beohemije, Vlada Mikić direktor Imperial Tobacco… Da će doći rekli su i ministri prosvete i energetike Žarko Obradović i Zorana Mihajlović. Već sada broj potvrđenih iz Srbije je impresivan, jer nikada dosad nismo učestvovali na ovom forumu.

  • Koje su to svetske kompanije bile prisutne ranijih godina?

Do sada su na debatama bili predstavnici vodećih kompanija, poput BMW, Majkrosofta, IBM, Dilojta, Honde, DHL, Orakla, Sisco, Pepsico, Lexmarka…

  • Da li bi to moglo da bude od koristi za našu privredu?

Nadamo se da će naši privrednici tokom debata uspeti da uspostave korisne kontakte sa poslovnim ljudima iz Evrope. Iz ličnog iskustva znam da su mnoge saradnje uspostavljene ranijih godina. Suština ovog foruma nisu samo predavanja, već i neformalno vreme između njih, tokom kojih će se ljudi upoznavati. Imamo čak i profesionalce koji će raditi na tome da spajaju poslovne ljude iz srodnih delatnosti, one koji bi eventualno mogli da sarađuju. Iskustvo Vindzorskih debata pokazuje da rezultata ima.

  • Šta ovo znači za Megatrend?

Ovo radimo iz dva razloga: prvi je zato što je, u svakom slučaju, ovo neka vrsta promocije našeg univerziteta, i prilika da se sazna šta Megatrend radi u inostranstvu; drugo, ovakvi događaji bi mogli da budu jako korisni za Srbiju, kojoj treba neki ovakav događaj, koji će je pokrenuti u smislu ekonomskog razvoja i u pravcu izlaska iz krize.

Dostojevski i Karlton

„Prvi put forum „Windsor debates“ održava se u Kanu, na francuskoj rivijeri, u čuvenom hotelu Karlton, koji ove godine slavi 100 godina postojanja. Inače, radnja čuvenog romana „Kockar“ odvija se, upravo u kockarnici ovog hotela. Naime, Dostojevski ju je pisao inspirisan svojim iskustvima iz hotela Karlton. Mnogi misle da je inspiraciju za pisanje knjige Dostojevski dobio u kockarnici u Monte Karlu. Međutim, legendarna kockarnica, o kojoj je pisao Dostojevski, postojala je, a i dalje postoji, na poslednjem spratu ovog hotela.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari