Srpski startapovi na Svetskoj izložbi u Dubaiju 1Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati Foto: Pixabay/Pexels

Na Svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai” Srbija će prvi put predstaviti izabrane startapove iz naše zemlje na GITEX Future Stars 2021 – najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, koji se od 17. do 20. oktobra održava u Dubaiju.

Logističku podršku startapovima pruža Privredna komora Srbije. Domaće kompanije koje će predstavljati Srbiju na GITEX Future Stars biće „Joberty Technologies”, “Kredium”, “White Lemur”, “Stock Studio”, “VizLore Digital Asset Management” i “Deep Blue Sea Studio”. Odabrane kompanije dolaze iz oblasti društvenih mreža, FinTech-a, veštačke inteligencije, zaštite životne sredine i korporativnog softvera.

Programski sadržaj GITEX-a uključuje brojne konferencije i događaje koji će okupiti više od 350 najvećih stručnjaka sa kojima će predstavnici startapova imati prilike da razvijaju svoje veštine i uče od najboljih. Svi startapi imaju mogućnost da se prijave i za „Supernova izazov“, gde će najbolji biti nagrađen sa čak 200.000 dolara. Ceo nastup Srbije na GITEX-u biće pod brendom Srbija stvara tehnologije.

“Imajući u vidu da na ovom globalnom događaju svoje učešće već tradicionalno potvrđuju najveće svetske IT kompanije, investicioni fondovi i investitori, kao i da organizatori najavljuju okupljanje više od 750 startapova iz 75 država koji će se predstaviti pred 400 VC fondova i investitora iz više od 30 zemalja, nastup srpskih kompanija na GFS i GITEX-u smatramo investicijom u razvoj domaće startap scene”, istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne komesarke Srbije za „Expo 2020 Dubai“.

Centralni događaji koji se odnose na predstavljanje naše zemlje, biće organizovani u nacionalnom paviljonu Srbije, površine od 2.000 kvadratnih metara, koji će se nalaziti u tematskoj celini “mobilnost”.

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”. Nacionalni paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula koja povezuje zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, sa ciljem predstavljanja inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih i investicionih prilika.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari