Šta je bio razlog za kolone automobila na pumpama širom zemlje? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Osnovni razlog zbog koga je došlo do velikih redova na pumpama je izjava predsednika Aleksandra Vučića da “kriza zbog rata u Ukrajini pogađa dramatično Srbiju” ali i želja vozača da kupe gorivo po cenama koje su u ovom trenutku zamrznute, tvrdi stručna javnost.

Pored dugačkih kolona na benzinskim pumpama širom zemlje u proteklim danima vozači su se na pojedinim susreli i sa ograničavanjem količina koje mogu da kupe zbog čega su dve kompanije i kažnjene. Nadležni pak tvrde da goriva ima dovoljno i da nema razloga za paniku koja se širi posebno na društvenim mrežama ali takođe ni za spekulisanje i zelenašenje.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je poručila da je inspekcija zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznila dve firme istakavši da “nikome neće biti dozvoljeno da izvrgava ruglu zakon”.

– Ministarstvo je imalo vanredne inspekcijske kontrole pre svega zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača koji su obavljeni u u Beogradu, Kragujevcu, Babušnici, i Novom Sadu. Dva privredna subjekta su kažnjena. Kod njih je utvrđeno da su prekršili zakon, a kod trećeg je postojala prijava međutim utvrđeno je da nije bilo osnova za kaznu – kazala je ministarka Matić dodavši da se situacija na pumpama normalizovala i da više nema gužvi.

Prema njenim rečima u pripremi je nova Uredba o kojoj se razgovara sa predstavnicima Udruženjem naftnih kompanija Srbije.

– Velike su fluktuacije cena na globalnom tržištu, i razumemo potrebe naftnih kompanija. Doći će do nove uredbe. Pregovaramo koji su to novi uslovi pod kojima će ona biti doneta – istakla je Tatjana Matić.

Podsećanja radi, do 13. marta na snazi je Uredba o ograničavanju cene maloprodajne cene naftnih derivata. Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je želja vozača da dođu do goriva po aktuelnim cenama iz bojazni da će ono nakon isteka uredbe poskupeti jedan od ključnih razloga zbog čega je došlo do redova na benzinskim pumpama.

– Teško je zaista reći šta je izazvalo širenje panike na društvenim mrežama ali težnja da se stvore zalihe goriva po povoljnijim cenama je jedan od mogućih razloga. Drugi razlog se može tražiti u dramatičnom nastupu predsednika Srbije Aleksandra Vučića vezano za ekonomsku situaciju usled ratnih zbivanja u Ukrajini što je građane koji su doživeli pandemiju korona virusa i zbivanja u devedesetim nagnalo da čekaju u redovima da bi se opskrbili. Za tako nešto jednostavno nema potrebe. Teško se mogu napraviti zalihe goriva za duži vremenski period a takođe treba očekivati da će Vlade i dalje dok traje kriza praktikovati ograničavanje maksimalnih cena goriva – objašnjava naš sagovornik.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković se slaže sa tim da nema mesta panici niti potrebi za kilometarskim redovima na benzinskim pumpama.

– Naftnih derivata ima dovoljno i ne može se govoriti o njihovoj nestašici u datom trenutku. Ono što jeste problem je to da vlasnici pumpi već u ovom trenutku nabavljaju gorivo po veleprodajnoj ceni koja je skuplja od njihovih maloprodajnih čija je maksimalna visina propisana od strane nadležnih. Ti trgovci gorivom jednostavno neće biti motivisani da nabavljaju nove količine jer će biti na gubitku. Zbog toga je nužno da Vlada nešto učini kako bi se izašlo iz ovog problema i da prodaja goriva normalno funkcioniše. Jedan od načina za to je da novčano pomogne vlasnike benzinskih pumpi kako bi se nadoknadio gubitak koji se beleži zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni goriva. Drugi je da ako su već ograničene maksimalne maloprodajne cene goriva to isto bude slučaj i sa veleprodajnim. Treći način je da se država odrekne dela svog prihoda i smanji iznos akciza za gorivo – zaključuje Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari