Šta je neoliberalizam na srpski način

Ostavite komentar


  1. Neoliberalizam je doveo do krize 2008…. Ruzvelt i New Deal je podrazumevao intervencije države na polju ekonomije…. New Deal je ukinut dolaskom Reganove administracije u SAD, kao i Tačerove u Britaniji… I kao 1929. balon je pukao i opet celom svetu u lice….

  2. Treba umeti razlikovati liberalizam u ekonomiji od liberalizma u politici, ovaj prvi može biti meritokratski, u idealnom slučaju, dok je liberalizam u politici obično poguban. Liberalizam u ekonomiji u ponečemu može imati smilsla ali problem je što su liberali u ekonomiji mahom politički slepci i konformisti, za njih ne postoji narod i država koje bi trebalo braniti, oni ne razumeju kulturološke, civilizacijske, antropološke specifičnosti već samo vide imaginarne potrošače, stope rasta, budžetske deficite, a šta se zbiva iza tih stopa oni ne razumeju. Veliki broj najrazvijenijih zemalja sveta se ekonomski razvio na načelima suprotnim od liberalizma, to se odnosi na SAD i Nemačku u 19.veku ili na Singapur, Japan, J.Koreju i Kinu u 20.v. Idolatriji liberalizma u ekonomiji odgovara idolatrija građanskog principa u politici, obe ove idolatrije ne shvataju šta suštinski mora stajati i iza ekonomije i iza građanskog principa da bi oni bili delotvorni, a to je nacionalna država. To je kao sa najlepšim cvetom koji je spolja lep, razbokoren, ali on ne može postojati bez svog korena koji je u mraku i tami. Kada to budu razumeli “liberalni ekonomisti” biće to znak da su politički sazreli.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.