Šta sve sa sobom povlači poskupljenje struje: Rastu cene hleba, toalet papira… 1Foto: Dejana Majstorović

Poskupljenje struje gotovo izvesno sa sobom povući će i porast cena ostalih proizvoda i usluga – od hleba do čelika pa do toalet papira.

Željko Marković, energetski stručnjak ističe za Nova.rs da je Vlada Srbije još krajem prošle godine preporučila EPS-u maksimalnu cenu električne energija koja bi bila ponuđena privrednicima.

„Od ovog septembra se i očekivalo da će biti ponuđena nova preporuka, umesto dosadašnjih 75 evra po kilovat satu. Nova cena od 95 evra je proračun EPS-a koji je rezultat kombinacije cene domaće struje i struje iz uvoza“, kaže Marković.

Dodaje i da ovo nije dovoljno EPS-u da bi bio nezavisan. Podseća i da je struja u privredi potrebna za bilo kakvu proizvodnju, pa će njeno poskupljenje lančano usloviti i „cunami“ ostalih poskupljenja.

„S te strane, poskupljenje električne energije za privredu automatski znači da će doći do povećanja cene mnogih proizvoda, što inflaciju gura na gore“, kaže Marković.

Podseća da se u industrijama koje troše puno struje, kao što su pekare, čeličane, kao i pogoni za proizvodnju papira ili peleta – mogu očekivati poskupljenja. Dakle, poskupeće sve, od hleba, preko toalet papira do ogreva.

Ako struja poskupi sa 75 na 95 evra za megavat sat, to je poskupljenje od oko 26 odsto. Prema gruboj proceni našeg sagovornika, ukoliko se takav predlog usvoji, kada se sve sabere i oduzme, cene proizvoda čiji nastanak zavisi od struje, mogle bi da skoče oko 10%, prognozira Marković.

Šta kažu privrednici

„Podsetiću vas da je cena drveta u Srbijašumama nakon ograničenja poskupela za 15%, a drvo privatnih šuma poskupelo je više od 33%. Imajući u vidu haos na tržištu, pomenuta cena struje je neodrživa. Prema mojim saznanjima udruženja peletara će danas pisati nadležnim i tražiti veću cenu od one ograničene po toni“, smatra Zoran Drakulić, privrednik i proizvođač peleta.

Sagovornik Nove dodaje da bi najavljeno poskupljenje struje za privredu bilo drugo u ovoj godini, kao i da je to ukupno poskupljenje od skoro 100%.

„Nas privatnike ograničavaju, a država s druge strane diže cenu struje bez problema. Ako se pazi na taj socijalni momenat – ovo je stvarno preterano“; ocenjuje Drakulić.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je struja zajedno sa gasom postala najvredniji proizvod kojim se trguje na berzi.

„Odraziće se na porast potrošačkih cena, što je pre svega posledica visoke cene struje na berzi“, smatra Nikolić.

Struja skuplja i za potrošače

Podsetimo, struja će za potrošače poskupeti od prvog septembra – i to za 8,3 odsto. Poskupljenja, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, neće biti prevelika, ali ćete bez obzira na to, izdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou kako biste platili račune za struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari