StarTech projekat za digitalizaciju malih preduzeća 1Foto: Privredna komora Srbije

Od oko 200 prijavljenih kandidata za StarTech program za promociju inovacija i tehnološkog razvoja Srbije, koji sprovodi NALED uz podršku kompanije Philip Morris International, juče je u finale promovisano 40 projekata.

U konkurenciji za grantove od 15.000 do 100.000 dolara za ulaganje u digitalnu transformaciju svog poslovanja, istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga su bili projekti od kompleksnih softvera na bazi veštačke inteligencije do biorazgradivih materijala neobičnog biljnog sastava.

StarTech program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća deo je trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED uz podršku kompanije Philip Morris.

Cilj projekta je ubrzanje rasta srpskih preduzeća i transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama. Projekat je vredan pet miliona dolara, od kojih se oko tri i po miliona izdvaja za neposrednu finansijsku podršku domaćim preduzećima kroz grantove i podršku putem poslovnog savetovanja, dok su preostala sredstva usmerena na poboljšanje regulatornog okvira i promociju inovacija, inovatora i Srbije kao investicione destinacije.

Srbija je 2020. godine zauzela 53. mesto u konkurenciji 131 zemlje na Globalnom indeksu inovacija. Mada su rezultati u oblasti inovacija bolji u poređenju sa većinom ekonomija sa sličnim bruto domaćim proizvodom, u evropskim okvirima smo među pet najslabijih. Najviše zaostajemo u „tržišnoj sofisticiranosti“, što ukazuje na potrebu za dodatnom podrškom razvoju i uspehu inovacija

Program predviđa tri javna konkursa na kojima će se podeliti oko 100 grantova korisnicima, a pored finansijske podrške, planira se i dodela vaučera za do 3.000 sati stručne podrške za registraciju patenata, usklađivanje s propisima, izvoz na inostrana tržišta, primenu novih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari