Startovale tople probe, Beograđani se više ne smrzavaju 1Foto: M. S. / Danas

Korisnici centralnog grejanja u Beogradu, po prvi put u tekućoj grejnoj sezoni, osetili su tople radijatore u svojim stanovima i kućama. Još uvek nije reč o standardnom grejanju već o toplom probama koje moraju da se obave kako bi se proverila ispravnost sistema.

U svakom slučaju, tople probe su obradovale Beograđane koji su se i jutros kao i u prethodnih petnaestak dana suočavali sa niskim temperaturama zbog kojih su mnogi od njih morali da greju svoje domove grejalicama i klimama. Na to su bili prinuđeni zbog toga što su nadležni u Srbiji odlučili da “odlože” početak grejne sezone zbog “štednje gasa” iako zakonski u našoj zemlji grejnu sezonu nije moguće pomerati jer je fiksirana u periodu od 15. oktobra do 15.aprila. Striktno je propisano da grejanje uvek mora biti aktivno kada je temperatura niža od 12 stepeni celzijusa, što nije bio slučaj od 15. oktobra do danas. Izostale su čak i tople probe, u tom periodu.

Podsećanja radi, gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković izjavio je nedavno da će Sekretarijat za energetiku dati zvaničan nalog Javnom komunalnom preduzeću “Beogradske elektrane” da se krene sa toplim probama od danas a da grejanje startuje sutra, 1.novembra.

Eksperti za energetiku su inače odluku o tome da se ne počne sa grejanjem, iako su jutarnje temperature niske, ocenili kao pogrešnu i kontraproduktivnu naročito zbog proklamovane štednje električne energije od strane nadležnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari