Štednja i diverzifikacija snabdevanja energijom suzbija krizu 1

Svetska energetska kriza je još uvek u svojoj početnoj fazi i potrebno je primenjivati efikasne mere kako bi se suzbio njen negativan uticaj koji je u ovom trenutku sveprisutan, jedan je od zaključaka konferencije “Sigurnost snabdevanja energijom – Ništa više neće biti isto” u organizaciji Udruženja za pravo energetike Srbije održane u Beogradu.

Menadžer za energetiku u direkciji Evropske unije u Srbiji Gligo Vuković istakao je da EU u borbi za umanjenje efekata koji stvara energetska kriza primenjuje tri osnovne mere.

– Prva je štednja energije. Njena racionalna potrošnja je veoma važan segment u ovom trenutku. Takođe, veoma je važan i proces diverzifikacije snabdevanja energentima. Na taj način postiže se smanjenje zavisnosti od ruskih energenata. Treća mera je tranzicija ka čistoj energiji koja može da se obezbedi većim učešćem obnovljiviih izvora energije u energetskom miksu – naglasio je Vuković.

Prema njegovim rečima, da bi se kriza prebrodila potrebna je intenzivna izgradnja energetske infrastukture. Očekuje se da će kriza potrajati najmanje do 2030. godine i da iziskuje ulaganja u nove infrastrukturne objekte i tehnologiju. Shodno tome, potrebno je da država pomogne i sufinansira kupovinu i ugradnju tehnologije za korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su vetrogeneratori ili solarni paneli.

Na nivou Evropske unije, udeo bruto potrošnje obnovljivih izvora energije je 22,1 odsto od čega vetar čini 36 odsto, hidro izvori 33, a čvrsta energija osam odsto. U Srbiji taj procenat iznosi malo više od 26 odsto, u Švedskoj više od 60, u Austriji 36, a u Hrvatskoj 31 odsto.

Vuković je podsetio da Evropska unija u Srbiji finansira izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske koja bi trebalo da bude završena do početka zime sledeće godine.

Ukupna vrednost tog projekta u Srbiji je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke, 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih 10,3 miliona evra je dodeljeno iz budžeta Srbije dok je Javno preduzeće “Srbijagas” obezbedilo oko 600 hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari