Štednja u dinarima isplativija od štednje u evrima u prethodnoj deceniji 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Ukupna štednja stanovništva nastavila je da raste i u drugoj polovini 2022. godine, saopštila je Narodna banka Srbije.

Nakon privremene promene u valutnoj strukturi u korist devizne štednje usled neizvesnosti izazvane sukobom u Ukrajini zabeležene u prvoj polovini godine, dinarska štednja od juna 2022. raste iz meseca u mesec, što je, kako se navodi u saopštenju NBS, pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i domaći finansijski sistem.

Prema polugodišnjoj analizi isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. godine i dalje je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima. Za to su zaslužni makroekonomska stabilnost, relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje dinarske štednje, dok se na kamatu po osnovu devizne štednje plaća porez u iznosu od 15 odsto.

U poslednjih deset godina dinarska štednja je povećana preko pet puta i
krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara (oko 820 miliona evra).

Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine došlo je do privremenog smanjenja dinarske štednje, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja ponovo od juna prošle godine. U pomenutom desetogodišnjem periodu i devizna štednja raste, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022. godine.

Analiza isplativosti štednje NBS pokazuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina, na kraju perioda oročenja u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu dao na štednju istu vrednost u evrima.

I nezanavljana dinarska štednja oročena na godinu dana, u prošlih deset godina je čak u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima.

Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima.

Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 97 posmatranih potperioda.

Drugim rečima, u periodu od deset godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok štednja oročena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari