Prema anketi o radnoj snazi, koju Republički zavod za statistiku objavljuje dva puta godišnje, Srbija je dospela u vrh liste zemalja sa najvišom stopom nezaposlenosti, jer je u aprilu ona premašila četvrtinu radno sposobnog stanovništva i dostigla 25,5 odsto, odnosno za šest meseci porasla je za 3,3 procentna poena. U regionu, Srbija se nalazila negde oko sredine, sa 23,7 odsto, jer je iznad nas Makedonija sa 31,2 odsto i BiH sa skoro 25 odsto, ali smo sada „skočili“ za jedno mesto gore. U znatno povoljnijoj situaciji su Crna Gora sa stopom od 18 odsto, i Hrvatska sa 12,7.

Od evropskih zemalja, ispred nas bila je samo Španija sa 24,3 odsto, ali smo sada i tu zemlju pretekli. Primera radi, nezaposlenost u Grčkoj iznosi nešto iznad 21 odsto, zbog čega je ta zemlja suočena sa najozbiljnijom krizom, dok su druge članice EU u znatno povoljnijem položaju. Tako u Bugarskoj stopa nezaposlenosti iznosi 12,6 odsto, u Rumuniji 7,4, a u Sloveniji 8,6. Od evropskih zemalja, najnižu stopu nezaposlenosti imaju Austrija (3,9), Luksemburg i Holandija (po 5,2) i Nemačka (5,4).

Kada je o Srbiji reč, nezaposlenost u ženskoj populaciji je veći problem, jer statističari beleže da je tu stopa 26,1, dok se muška radna snaga našla na 25 odsto. Stopa zaposlenosti se meri učešćem nezaposlenih u ukupnom broju radno sposobnih stanovnika. U Beogradskom regionu je stopa nezaposlenosti dostigla je 22,7 odsto (u oktobru je bila 20,8) u Vojvodini je najviša, 27,2 odsto (pre šest meseci je iznosila 24,2), u regionu Šumadije i Zapadne Srbije je 24,9 odsto (bila je 23,2) dok je u južnoj i jugoistočnoj Srbiji 26,9 odsto ( a bila je 26,6).

Anketa o radnoj snazi radi se na uzorku od 8.000 domaćinstava i sadrži i podatke o stvarnom radnom angažovanju, jer obuhvata i broj radnika koji nisu u zvaničnoj evidenciji, odnosno rade „na crno“. Prema poslednjem istraživanju, i u toj kategoriji zaposlenost je opala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari