Strah u redovima sindikata, neće privatizaciju EPS-a, prete štrajkom: Šta znači prevođenje Elektroprivrede u akcionarsko društvo? 1foto FoNet/EPS

Elektroprivreda Srbije je od danas, nakon što je u Centralni registar hartija od vrednosti upisano ukupno 36.510.509 komada akcija EPS-a nominalne vrednosti 10.000 dinara, i zvanično postala akcionarsko društvo, a sve akcije su u vlasništvu države. Na osnovu toga, vrednost EPS iznosi 365,1 milijardu dinara, odnosno oko 3,1 milijarde evra.

Iako imaju različite poglede o tome na koji način EPS kao akcionarsko društvo treba da bude organizovan, a neki se čak i protive prelasku u taj status, sindikalne organizacije u tom preduzeću su jedinstvene u jednoj stvari, a to je da privatizacije Elektroprivrede Srbije, na koju sumnjaju, ne sme da bude.

Nakon usvajanja novog statuta preduzeća, koji je omogućio njegovu transformaciju u akcionarsko društvo, EPS-om rukovodi Skupština akcionara, koja broji jednog člana, i to je kao predstavnik vlasnika, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Skupština je nadležna da izabere Nadzorni odbor, koji broji sedam članova od kojih će jedan biti iz redova zaposlenih.

Predvodnik jedne od dve grupacije koje se sudski bore za pravo korišćenja imena Sindikata radnika Elektroprivede Srbije, nakon rascepa u toj reprezentativnoj sindikalnoj organizaciji, Milan Đorđević ističe za Danas da je najvažnije da su u statut preduzeća unete odredbe koje su sindikalci tražili.

– Reč je o tome da je u statut uneto da su osnovne delatnosti EPS-a kao akcionarskog društva proizvodnja, snabdevanje i trgovina električnom energijom. Mi smo naime saznali da Ministarstvo rudarstva i energetike od Nadzornog odbora traži promene statuta po kojima u osnovnu delatnost EPS-a ne bi bile unete trgovina i snabdevanje čemu smo se usprotivili. To smo protumačili kao prvi korak za privatizaciju preduzeća i opasnost da bez posla ostanu rudari sa površinskih kopova uglja. Ako EPS ne bi mogao da trguje strujom već bi morao da je kupuje od privatnih trgovaca – preprodavaca to bi se negativno odrazilo na zaradu preduzeća što bi uslovilo priču o prodaji EPS-a i viškovima zaposlenih što je za nas neprihvatljivo. Usvajanjem naših zahteva mogućnost za tako nešto je stopirana. Takođe, zaposleni će imati pravo na jednog člana u Nadzornom odboru – objašnjava Đorđević.

On ističe da se izričito protivi podeli akcija preduzeća zaposlenima, penzionerima i drugim građanima Srbije.

– Jednostavno, ako bi do toga došlo to bi stvorilo uslove za privatizaciju preduzeća jer bi mali akcionari mogli da prodaju svoje akcije nekoj kompaniji koja bi tako postala suvlasnik EPS-a. Privatizacija nije u interesu ni zaposlenih ni potrošača te smo mi izričito protiv te opcije. Smatramo da u EPS-u treba eksploatisati ugalj dok god ga ima u našim kopovima, naravno uz maksimalnu zaštitu ekologije, jer je isplativije odnosno jeftinije struju proizvoditi iz svojih izvora nego je uvoziti. Pratićemo situaciju i braniti socijalne interese zaposlenih i građana Srbije. To znači da smo spremni i na štrajk ako na dnevni red dođu teme privatizacije i viškova radne snage – navodi Đorđević.

Glavni poverenik Sindikata EPS “Nezavisnost” u Termoelektrani “Nikola Tesla” Dragoslav Ljubičić za Danas ističe da nije dovoljno to što, u skladu sa novim statutom, zaposleni imaju pravo na jedno mesto u Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije već je potrebno da budu zastupljeni i u Skupštini akcionara a isto tako i bivši radnici EPS-a, dakle penzioneri – naglašava Ljubičić i dodaje da bi svima njima država trebalo da podeli besplatne akcije.

On dodaje da su kolapsom elektroenergetskog sistema do koga je došlo u trenutku dok je na čelu EPS-a bio kadar Srpske napredne stranke Milorad Grčić, kao i donošenjem novog statuta preduzeća stvoreni preduslovi za privatizaciju Elektroprivrede Srbije što će usloviti i značajno poskupljenje računa za struju potrošača u našoj zemlji.

– S obzirom na to da je potrebno izgraditi nova postrojenja za proizvodnju struje kao zamenska za ona koja će morati da budu zatvorena zbog zastarelosti u skorijoj budućnosti može se desiti da kroz strateško partnerstvo strane kompanije postanu većinski vlasnik Elektroprivrede Srbije. U praksi bi to značilo da će računi za struju građana biti znatno veći nego što je to sada slučaj – objašnjava Ljubičić.

On ističe da je i to razlog što se protivi bilo kakvom obliku privatizacije EPS-a, bilo da je reč o prodaji ili dokapitalizaciji.

– Predlažem da država isplati male akcionare koji žele da prodaju svoje akcije i na taj način poveća svoj udeo vlasništva. Trebalo bi predvideti da oni svoje akcije mogi da prodaju samo državi a ne nekom van EPS-a – objašnjava Ljubičić.

Inače, juče je na Trgu ispred rudarske česme u Lazarevcu održan protest radnika Elektroprivrede Srbije, odnosno Rudarskog basena “Kolubara”, zbog toga što se to javno preduzeće transformisalo u akcionarsko društvo.

Na skupu, na kome se okupilo nekoliko stotina radnika a koji je organizovalo radno telo “Jedinstvo Kolubara”, koje čine zaposleni u tom preduzeću, zatraženo je da se najkasnije za sedam dana odluka o transformaciji EPS-a poništi a ukoliko do toga ne dođe uslediće, kako je rečeno, “radikalizacija protesta”.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su da je pretvaranje Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo najava njene prodaje koja preti da destabilizuje državu, uz ekonomske posledice koje će osetiti najranjiviji slojevi društva, a to je ogromna većina građana.

– Potrošači će ubrzo osetiti posledice ove odluke, jer će biti primorani da plaćaju visoke cene struje i to iznad evropskog proseka – smatraju u USS “Sloga”.

Berzanski analitičar Branislav Jorgić izjavio je da mu nije jasan motiv transformacije EPS – a iz javnog društva u jednočlano zatvoreno akcionarsko društvo, a da to “ne može biti uvođenje profesionalnog menadžmenta”. On je dodao da je i u prethodni oblik organizacije te kompanije moglo da se uvede profesionalno rukovodstvo.

Jorgić je za Betu rekao da ne može da kaže pouzdano da li je cilj takve transformacije privatizacija EPS-a, već da može samo da nagađa, ali je ocenio da bi, ako bi se u sadašnji EPS, kao nejavno akcionarsko društvo uvodio partner, kroz dokapitalizaciju, to bio nejavni postupak.

– Koji su motivi za obavljenu transformaciju ne znam, jedini ispravni način bio bi da se EPS preveo u otvoreno akcionarsko društvo, čije se akcije kotiraju na berzi i na tržišan, javan način se prodaju i uvode novi vlasnici – naglasio je Jorgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari