Štrajk glađu četrdeset radnika državne firme 1Foto: UGS Nezavisnost

U pogonu državne fabrike Gumoplastika u selu Klenike kod Bujanovca 40 radnika od juče ujutru štrajkuju glađu. Tu će, kako tvrde za Danas, ostati dok im država ne reši problem kako je obećala – ne isplati socijalni program za koji su se prijavili još juna prošle godine i dugovanja za zarade veća od 12 miliona dinara.

– Niko nam se nije obratio, osim medija koji su došli da uzmu izjave. Od zvaničnika nije niko. Dogovor je bio pre mesec dana da ćemo da zamrznemo štrajk i sačekamo da nam reše problem u roku od 20 dana kako su obećali na sastanku u Ministarstvu privrede, ali prošlo je mesec dana i ništa se nije desilo – ističe Slavoljub Ristić, predsednik sindikata UGS Nezavisnost u ovoj fabrici.

Kada su sredinom avgusta najavili blokadu magistralnog puta, kako kaže Ristić, u policiji im je rečeno da to ne mogu da urade. Odlučili su se na štrajk glađu, ali su ih iz Ministarstva privrede tada pozvali na sastanak. Radnici su štrajk odlučili da zamrznu, ali im se uprkos najavi da će rešiti problem niko iz nadležnih institucija nije javio.

– Rešili smo da štrajkujemo glađu i to 24 časa dnevno, nećemo izaći iz pogona dok se ne reši problem – poručuje Ristić.

Dnevni list Danas je pitao Ministarstvo privrede da li su upoznati sa tim da radnici firme koja je u većinski državnom vlasništvu štrajkuju glađu, kao i šta i da li će učiniti nešto tim povodom, ali odgovor još nije stigao.

U Gumoplastici ima oko 60 zaposlenih, većina štrajkuje od kraja decembra prošle godine. Prvi put smo o ovoj firmi koja se bavi preradom gume, plastike i metala pisali krajem marta.

Tada još ministri u Vladi nisu usvojili odluku kojom se utvrđuje program rešavanja viška zaposlenih za ovu godinu. Međutim, ova odluka na osnovu koje je trebalo da radnici fabrike budu isplaćeni, usvojena je u aprilu. Pet meseci kasnije Gumoplastika nije stigla na red, a Danasu su pre mesec dana rekli u Ministarstvu rada kako poslovodstvo fabrike nije dostavilo sva potrebna dokumenta, te da dinamika isplate zavisi upravo od toga.

Država zaposlenima u Gumoplastici duguje više od 12 miliona dinara za zarade jer su radnici tužili i dobili na sudu državu koja im je godinama unazad plaćala zarade znatno niže od propisanog minimalca.

– Zarade su između 8.000 i 15.000 dinara. Samo nekoliko ljudi bliskih direktoru možda ima 30.000 ili 40.000 dinara, a direktor čak 50.000 i 60.000 dinara – rekao nam je u martu Ristić.

Zbog toga su 43 radnika tužila poslodavca i svi imaju pravosnažne presude na osnovu kojih bi trebalo da dobiju 7,2 miliona dinara zato što su godinama, zaključno sa 2016, primali mnogo manje od zakonskog minimuma. Veštačenjem je utvrđeno da država duguje i 31 radniku koji nisu tužili poslodavca i to 5,4 miliona dinara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari