Štrajkači Fijat plastika ne odustaju od povratka mašina i radnika, a regres moguć po različitim modelima 1foto Zoran Mišić

Danas je u Kragujevcu održan sastanak Štrajkačkog odbora Fijat plastika sa miriteljkom iz Državne agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Po rečima predstavnika radnika na dnašnjim pregovorima sa miriteljkom su razgovarali mahom o pravnim aspektima vezanim za njihove štrajkačke zahteve kao i onima koji su stavovi poslovodstva Fijata.

– Miriteljka iz agencije je želela da zna koja je naša, štrajkačka „crvena linija”, odnosno zahtevi od kojih nećemo odustati da bi ih prenela menadžmentu kompanije i pokušala da da, ako i oni odustanu od nekih svojih stavova – da nas „pomiri”. Ponovili smo joj, kao i bezbroj puta do sada da je za nas „uslov svih uslova” povratak mašina za proizvodnju u naše hale, kao i povratak radnika na posao, kaže za „Danas” Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora, po kome ni posle sedam meseci koliko traje obustava rada „nema pregovora”.

Pak, što se tiče isplate regresa, što je još jedan od razloga zbog kojih su radnici Fijat plastika otpočeli štrajk u februaru on kaže da su miriteljki „izneli više modela oko njegovog isplaćivanja”.

Po njemu sada sledi razgovor miriteljke iz Državne agencije sa menadžerima Fijata, čiji je ranijie dogovoreni termin, pomeren zbog odsustva Marćela Batalje, direktora finasija „Fijata”. Novi termin za razgovor sa menadžmentom znaće se u petak, 24. septembra a taj krug razgovora će se održati naredne nedelje.

Posle njega će se organizvati trilateralni sastanak na kome će učestvovati obe strane, štrajkači i poslovodsvo Fijata uz posredstvo miriteljke. Pregovori moraju da se okončaju u zakonskom roku koji iznosi mesec dana od njihovog početka, do 6. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari