Štrajkači u Fijat plastiku tužiće menadžement zbog neisplaćenih prazničnih bonusa 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Generalni štrajk u Kompaniji Fijat plastik u Kragujevcu nastavljen je od jutros. Zahtevi štrajkača su nepromenjeni od februra prošle godine, da im se regres vrati na prethodno stanje i bude vezan za visinu prosečne plate u Srbiji i da za neradne dane dobijaju 65 posto od zarade.

Takođe, uslov svih uslova štrajkača Fijat plastika je da se mašine, koje je menadžemnt izmestio tokom štrajka u druge delove kompanije, vrate u njihove proizvodne pogone.

Zbog neisplaćivanja prazničnog bonusa radnicima koji su u štrajku, po rečima Zorana Miljkovića, predsednika Štrajkačkog odbora Fijat plastika njihovi pravni zastupnici će podneti tužbe protiv menadžementa Kompanije Fijat u Srbiji.

– Do polovine februara naši advokati će u ime svakog oštećenog radnika podneti po dve tužbe. Prvu zbog diskriminicaje radnika koji su učestvovali u štrajku, a drugu za naknadu štete zbog neisplaćenih bonusa za praznik – kaže za „Danas” Miljković.

Po njemu, kao i mišljenji pravnih zastupnika radnika koji će tužiti kompaniju, naplaćena šteta biće višestruko veća nego da su radnici Fijat plastika, koji su bili u štrajku, dobili bonus za nedavne praznike koji im je sledaovao.

– Po okončanju tog procesa očekujemo da kompletan menadžment Fijata u Srbiji podnese ostavku jer će tada svima i zvanično biti jasno da oni svesno rade protiv radnika i krše zakone naše zemlje – zaključuje Miljković.

Da podsetimo, štrajk radnika kragujevačke Kompanije Fijat plastik, narednog meseca ući će u drugu godinu od kada su obustavili rad zbog isplate regresa i nadonkade za neradne dane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari