Najveći broj radnika Fijata dobiće otkaz, procena je sindikalaca iz Kragujevca posle sastanka u Predsedništvu Srbije 1Foto: Z.S.M.

Današnji sastanak predstavnika zaposlenih i sindikata iz Fijata u Beogradu u Predsedništvu Srbije je završen, a po rečima kragujevačkih sindikalaca ništa nije dogovoreno.

– Ostaje da se još jednom, najmanje, najverovatnije u petak ili ponedeljak sastanemo sa radnom rupom iz Predsedništva i da dogovorimo tehničke detalje, ali najveći deo zaposlenih u Fijatu koji s eopredeli za rad u inostranstvu dobiće otkaze – smatra Zoran Miljković, iz sindikata Fijat plastika.

Prema njegovim rečima, do sada je samo 63 radnika (62 iz Fijata i jedan iz Plastika) svrstano u zaštićene grupe, a dogovoren je i radni angažman za jedan broj zaposlenih u fabrikama u Kragujevcu i okolini.

– Oko 100 radnika biće angažovano u kragujevačkoj Zastavi Tervo i još oko 150 u fabrici namenske industrije PSS u Velikoj Plani, kojom upravlja država. Sve koji budu u njima dobili posao a u pitanju je težak manuelan rad u proizvodnji čeka obuka za takve vrste poslova od najmanje dva-tri meseca – ocenjuje on, dodajući da ni takva vrsta zapošljavanja nije nikakva garancija stalnog posla na duže staze.

Od sutra, kako kaže Miljković za Danas, 402 radnika u Fijatu dobiće otkaze i oni će biti od 1. jula na birou. Na njihove račune kako je on obavešten „lećiće” otpremnina od 790 evra po godini staža.

– Svi ostali dobiće otkaz, tvrdi naš sagovornik dodajući da je 1.300 radnika Fijata dobilo još nedelju dana da se izjasni o odlasku u Slovačku – Miljković.

Prema njegovom mišljenju, modus odlaska bi se modifikovao, tako da bi dvogodišnji rad u Fijatovim pogonima u Slovačkoj bio organizovan na principu tri meseca tamo, plus jedan kod kuće ali bi u tom sličaju bio i smanjen bonus za odlazak u ovu zemlju koji je sada za dve godine iznosio 11.000 evra.

– Očigledno je da je taj „projekat” – Slovačka „pukao”, a najveći broj sadašnjih zaposlenih u kragujevačkom Fijatu po njegovoj oceni uskoro će dobiti otkaze i biće im isplaćena otpremnina.

Na današnjem sastanku u Beogradu nije bio predsednik Aleksandar Vučić, a prisutvovali su šef kabineta predsednika Ivica Kojić, ministarka privrede Anđelka Atansaković kao i ljudi iz kabineta premijerke Ane Brnabić.

Ostaje još da se vidi rezultat narednog sastanka u Peredsedništvu u Beogradu u petak ili ponedeljak, ali kragujevački sindikalci nisu preterani optimisti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari