Struja iz solara jeftina u svetu ali ne i u Srbiji zbog fid-in tarifa

Zbog jeftine tehnologije solarni paneli postaju najisplativija postrojenja za proizvodnju električne energije

Ostavite komentar


  1. Помоћи инвеститоре које за први стечени милион нико не пита.

  2. Mi nemamo trziste struje i energetike vec iznudjivace, falsifikatore i mafijase koji drze monopol okupljeni u jednoj kriminalnoj organizaciji koja se zove EPS i na cije celo drzava postavlja svoje ljude da pljackaju gradjane.

  3. Malo nejasan clanak. Koliko placa Srbija a koliko npr Grcka, Nemacka, ne znam Madjarska. Nema ni jedne brojke sta je to skuplje i za koga….

  4. Cena struje u Srbiji treba da bude kao u EU ( prosek) a za socijalno ugrožene da se daje subvencija , pa bi onda mogli reći dali je cena kW iz solarnih panela visoka . Ako znamo da su hidro i termo elektrane građene od narodnog novca bilo iz budžeta ili iz kreditakoje opet taj narod vraća i da narod imapravo na dividendu na uloženi novac u vidu jeftinije struje ,što nije slučaj sa solarnim , vetro i MHE elektranama koje se grade od privatnog kapitala i cena kW mora da bude veća jer niko neće da ulaže ako nema profita . Na Zapadu su većina energetskih kapaciteta( osim nuklearki i sl) izgrađeni od privatnog kapitala pa je i cena kW veća nego u bivšim socijalističkim državama zbo pre navedenih razloga. U svakom slučaju solarna i vetro elektrane su budućnost jer nema zagađenja , nema visokih troškova održavanja kao kod termoelektrana , solarne i vetro elektrane se nadopunjavaju kod potrošnje a hidro elektrane služe za peglanje potrošnje i one čuvaju akumulaciju kada ima sunca i vetra.

  5. Fid in tarife za solarne elektrane ne postoje od 2013. godine, kada su dodeljene poslednje kvote od 5MW. Od tada ne postoji dodela kvota za feed-in, za solarne elektrane. Proizvedena energija može samo da se isporučuje po ceni ponude i potražnje.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.