Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana "Nikola Tesla" proizvoditi dovoljne količine električne energije

Ostavite komentar


  1. Površinski kop Kolubara, nema dovoljno otkrivenog uglja, odnosno uglja nema. Kvalitet i kvantitet uglja je apsolutno upitan. Razlog znaju svi u Lazarevcu. Favorizovanje apsolitno loših kadrova, nepostojanje strategije, promašena investicija u eksproprijaciji zemljišta bez uglja, stranačko divljačko zapošljavanje, nedostatak opreme i materijala u proizvodnji, centralizovano upravljanje iz Beograda i u samom basenu i sindikalni ratovi. Drugim rečima Kolubara je na nogama.

  2. Kakve lazljive najave da je remont kriv za uvoz. Samo danas uvezli smo struje za 2.5 miliona evra. Biće uvoz cele zime a i leta. Ko je za to kriv? Da nije Djilas?

  3. Cen gasa: 270e/1000m3
    1000m3 gasa=7 megavat casova struje
    1 megavat struje = 260e
    Potrosis 270e, a zaradis 1760e

    Zasto TETO Zrenjanin ne radi i zasto pored te, najmladje elektrane u sistemu epsa mi uvozimo struju?

  4. Pricasmo nesto letos da su akumulacije trosene vise nego sto treba kako bismo imali dovoljno struje, predpostavljam zbog prekomerne upotrebe klima urodjaja, mada nije bas bilo tako toplo leto, sada zimi cemo da patimo sto ima manje akumulacije koja je utrosena letos, mozda gresim ali mi se tako nesto cini da bese, kao po obicaju sa remontima kasnimo i sa mnogim drugim stvarima tako da treba da se molimo da zima bude blaga kao sto se molimo da imamo dovoljno kise za poljoprivredu (umesto da se radi kanali za navodnjavanje i da se ne zavisi od kise) ma ima tu mnogo stosta ali je vazan Rio Tinto i ini zagadjivaci, kao u ostalom na svim nivoima sa Rijaliti programima, pa nam i zivot postao Rijaliti, bas nam je lepo. Ziveli

  5. Zašto ne radi blok koji je remontovan i kada će proraditi u punom kapacitetu.
    Ako je sva količina lignita na 40% potrebne kalorijske vrednosti, zatvaranje TE će biti ubrzano, a uvoz 70% pitreba neminovnost.
    Treba ubrazati izgradnju velikih solarnih parkova, jer je to najjeftinije i najbrže danas, ali nestabilno, pa što pre odlučiti da se gradi NE. Trebaće bar 2 nuklearke za zamenu svih kapaciteta iz termo elektrana uz sve druge investicije u TETO, reverzibilne, HE na Drini, solarne i vetro parkove

  6. Šta bi tek bilo da je vlast poslušala neke budale i da je zatvorila termoelektrane „zbog zagađenja vazduha“, hidroelektrane zbog „devastacije hidrotokova“, vetroelektrane „zbog ubijanja ptica“ i solarnu energiju zbog „opasnog zračenja koja izaziva odsjaj panela“. Ostalo bi nam da „kupujemo struju“ od onih koji su ostali pri pameti za razliku od nas budala, ili da zaposlimo industriju za proizvodnju sveća i baklji. Ko nema novce da se greje skupom evropskom strujom neka se ogrne ćebadima i jorganima, neka spava u bundi, jer zbog zagađenja zabranjuje se loženje nafte, uglja, drveta, gume i plastike. Izbor imate, opredelite se dok nije kasno.

  7. EPS ima ogrome gubitke u prenosu energije i los lignit niske kaloricnosti plus malverzacije u firmi .Eto razloga za jednu nuklearku.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.