Subotički poljoprivrednici blokirali podvožnjak u Maksima Gorkog 1Foto: J. Patarčić/Danas

S jedne strane radovi na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, s druge strane traktori. Tako izgleda najznačajnija saobraćajnica u Subotici koja doslovno deli grad na pola, nakon što su poljoprivrednici odlučili da radikalizuju protest i u 14.30 časova blokiraju podvožnjak u Maksima Gorkog.

Trenutno se na ovom mestu nalazi 46 traktora poljoprivrednika iz Male Bosne, Verušića, Kelebije, Đirđina, Šupljaka i Malih Pijaca, dok se u Žedniku nalazi još 30 traktora.

“Naši zahtevi nisu i dalje prihvaćeni, niti nas je neko zvao na razgovor, niti smo dobili dopis da idemo na razgovor sa Vladom Srbije. Do daljeg ostajemo ovde ili dok nam ne budu ispunjeni zahtevi”, kaže Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Policija reguliše saobraćaj i preusmerava vozila na oba kraja blokade, kako na raskrsnici Đure Đakovića i Trga Lazara Nešića, tako i na raskrsnici Jovana Mikića i Pavla Papa, dok je Štrosmajerova ulica, koju su subotički poljoprivrednici jutros blokirali, prohodna za saobraćaj.

Subotički poljoprivrednici blokirali podvožnjak u Maksima Gorkog 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Kada je u pitanju ponuda predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je najavio da će subvencije po grlu stoke biti povećane sa 30.000 na 40.000 dinara, Matković kaže da su u pregovorima sa predsednikom učestvovala udruženja sa kojima nemaju dogovor.

“To su neka udruženja koja su od ranije zatražila prijem kod predsednika i koja uopšte nisu ni bila sa nama u dogovoru da imamo zajedničke zahteve. Ne znam koji je njihov zahtev, ali ako oni smatraju da su njihovi zahtevi ispunjeni, da su oni pobedili, ja se isto tako nadam da će i naši svi zahtevi biti ispunjeni”, poručuje Matković.

 

Treći dan protesta subotički poljoprivrednici započeli su blokadom Štrosmajerove ulice, jedne od najprometnijih u centru gradu, u 10 časova i trajala je do 14.30 časova.

Kako je jutros objasnio Matković, na ovaj potez su se odlučili jer nisu dobili nikakav odgovor na zahteve poljoprivrednika od Vlade Srbije, kao ni zvaničan poziv na pregovore.

“Znači, niko do potpisnika zahteva nije dobio zvaničan poziv od Vlade Srbije. Mi smo u 10 časova zatvorili Štrosmajerovu ulicu i nećemo je otvarati do daljeg”, rekao je jutros Matković.

“Dobili smo i informaciju da se priključuju poljoprivrednici sa Kelebije, koji su krenuli traktorima. Male Pijace i Šupljak se tamo okupljaju i u Žedniku kod vatrogasaca se okuplja oko 30 traktora u 11 časova”, dodao je on.

Tokom trajanja blokade svim vozilima koja su ostala “zarobljena” u Štrosmajerovoj ulici bio je omogućen prolaz kroz Petra Drapšina, a u slučaju potrebe, poljoprivrednici su rekli i da će propuštati vozila hitne pomoći i vatrogasaca, te trudnice sa decom i osobe sa invaliditetom.

Treći dan protesta je obeležila i obilna kiša koja je padala u jutarnjim časovima, međutim, kako je Matković naglasio, to pogoduje poljoprivrednicima da ne moraju da brinu o svojim usevima.

“Kiša nam ide u korist, ali su poljoprivrednici jako nezadovoljni zato što Vlada ponovo neće da sagleda stvarnu situaciju. Ne želimo mi da smo na ulicama jer želimo nekome da prkosimo, nego želimo stvarno da pokažemo Vladi da je srpski seljak ugrožen”, podvukao je Matković.

 

Subotički poljoprivrednici najavili su pre tri dana, kada je počeo protest, da će u centru grada ostati do četvrtka, a da su, ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, spremni da u petak traktorima krenu put Beograda.

“Sad ćemo da vidimo u toku dana šta će da bude. Mi se iskreno nadamo da će Vlada Srbije da prihvati naše zahteve, da ih usvoji i da krenemo našim kućama, salašima i kravama”, poručio je Miroslav Matković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari