“Gledaćete krave u zoološkim vrtovima uskoro”: Subotički poljoprivrednici ostaju u centru grada do četvrtka 1Foto: J. Patarčić/Danas

Subotički poljoprivrednici organizovali su danas jednočasovnu protestnu vožnju, u kojoj je učestvovalo oko tridesetak traktora. Stočari i ratari iz Male Bosne, Tavankuta, Ljutova, Verušića, Žednika i Đurđina su sa mehanizacijom došli u centar grada, gde su se parkirali u Štrosmajerovoj ulici i planiraju da ostanu sve do četvrtka.

Kako je objasnio Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije svi zahtevi poljoprivrednika su odbijeni, osim jednog koji se tiče povećanja prelevmana na 300 dinara po kilogramu, zbog čega su danas izašli na ulice i “ne idemo kući dok naši zahtevi ne budu prihvaćeni”.

“Premijerka nas je juče dok smo sedeli tamo počela razdvajati kao ratare i stočare. Zašto se sad mi razdvajamo, pa mi smo svi u problemu. To je za opstanak Srbije i srpskog seljaka”, kazao je Matković.

On je dodao da se poljoprivrednici i dalje obraćaju premijerki Ani Brnabić i da su sve zahteve uputili ka Vladi Srbije, dok gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću nisu uputili dopis, ali ako bude želeo da ih primi i sasluša, vrlo rado će mu izneti njihove probleme.

“Gledaćete krave u zoološkim vrtovima uskoro”: Subotički poljoprivrednici ostaju u centru grada do četvrtka 2
Miroslav Matković, foto: J. Patarčić/Danas

“Ostajemo ovde do četvrtka. Ako predsednik ili premijerka ne potpiše naše zahteve, mi smo spremni u petak da krenemo traktorima do Beograda, gde i sa ostalih puktova i ostalih udruženja iz čitave Srbije planiraju da krenu prema Beogradu”, dodao je Matković.

Prema rečima Marka Peića Tukuljca, koji se bavi stočarstvom i mužnjom krava, ovi problemi nisu od juče, već traju nekoliko godina, zbog čega se stalno bore za cenu mleka.

“Pre mesec dana smo dobili novi cenovnik koji je glasio 43 dinara osnovna cena mleka plus tu ide doprinos i sve to. Mi smo imali cenu mleka oko 70 dinara. Sad smo dobili novi cenovnik za mesec dana, koji je pao za dva dinara i 10 para osnovne cene, što oni mogu da kažu da je stimulacija koju daju, mogu da kažu nama ne treba mleko, ako hoćete za 39 dinara, mi ćemo vam se ponuditi. Tu država treba da stane na stopu tome da se ne uvozi toliko mleka koliko se uvozi. Ima previše mleka u prahu što ljudi ne znaju šta konzumiraju. To mleko je 2,8 masnoće, 131 dinar je sad navodno cena u dućanu, to mleko je obrano i koliko se od 100 litara proizvede još proizvoda što se tiče sira, kajmaka, da ne nabrajam. Znači, država mora da stane tu na stopu i da osigura proizvođače mleka da bude cena 78 dinara plus PDV i da se ispod toga ne ide”, rekao je Peić Tukuljac.

“Gledaćete krave u zoološkim vrtovima uskoro”: Subotički poljoprivrednici ostaju u centru grada do četvrtka 3
Subotički poljoprivrednici, foto. J. Patarčić/Danas

On je naveo i da ima farmu od 30 muznih krava i želju da poveća fond, ali da u ovim uslovima to nije moguće.

“Stalno nam se smanjuje fond. Utiču na nas otkupljivači goveda, jer oni nama daju 15.000 po biku i otkupljivači nam odbiju tih 15.000 po grlu i to uračunaju u cenu, pa dobijemo cenu do tri evra, što nije cena po kilogramu bika. Oni to uračunaju i misle da smo zaradili. Nismo ništa zaradili, mi smo skupo proizveli hranu, proizveli smo lošu hranu i na čemu smo”, pita se Peić Tukuljac.

Poljoprivrednik i stočar Vinko Stantić je rekao da su u problemu svi i da nisu samo, kako je naglasio, poljoprivrednici prevareni, nego da je prevaren i narod.

“Građani koji kupuju hleb, kifle i ostalo. Prošle godina nam je cena žita bila 36 dinara, država je prodavala za 40 dinara, a ove godine je 20 dinara trenutno cena žita, a vekna hleba 95 dinara, kifla 50 dinara. Mleko što uvoze, smeće uvoze, a našu proizvodnju gase. Ne da gase, guše, nestaćemo. Jednostavno, gledaćete krave u zoološkim vrtovima uskoro”, kazao je Stantić.

On je naglasio i da poljoprivrednici koji imaju proizvodnju, uglavnom idu u gubitke, objašnjavajući mu je potrebno 140.000 dinara da bi platio koncentrat za 15 dana.

“Znači, sve je otišlo ne unazad, nego u propast. Narod sve plaća skupo, naši građani misle da je seljak taj koji diktira cenu, a uglavnom seljak propada”, poručio je Stantić.

Zahtevi poljoprivrednika

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika iz Srbije, među kojima je i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, od Vlade Srbije traže da ispuni svih osam zahteva, među kojima su zagarantovana otkupna cena mleka od 78 dinara po litri bez poreza, premija za mleko od najmanje 20 dinara po litri, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Poljoprivrednici traže i subvencije u visini od 300 evra po hektaru i da se ukine ograničenje do 20 hektara, da se referentna cena ratarskih kultura izjednači sa berzama u Budimpešti i Parizu, te da dizel za obradive površine bez akciza sa porezom bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture.

Traže i da regres za mlečne krave bude 40.000 dinara po grlu, kao i da se ukine plaćanje naknade za odvodnjavanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari