Subvencije od osam miliona evra u "jeftinoj Srbiji" 1Foto: Fonet/ Kostadin Kamenov

Za buduću fabriku rasvete austrijske kompanije Cumtobel u Nišu državne subvencije iznose 8.008.145,45 evra, a zauzvrat u toj fabrici će do 2021. godine morati da bude zaposleno 1.100 radnika, saopšteno je Danasu u Razvojnoj agenciji Srbije.

U RAS-u kažu da je odluka o ovom iznosu državnih subvencija za buduću fabriku Cumtobela u Nišu doneta na nedavnoj sednici Saveta za ekonomski razvoj. Subvencije će biti iskorišćene za zapošljavanje „820 radnika u proizvodnji i 280 na pozicijama inženjera, poslovima za istraživanje i razvoj, administraciju i menadžment“. Ovakva odluka Saveta znači da će austrijska kompanija, koja je u obavezi da do 2021. godine u fabriku uloži ukupno 30,6 miliona evra, dobiti oko 7.280 evra po novootvorenom radnom mestu.

Na ovaj način RAS je indirektno negirala procene Radija Dojče Vele da će država Srbija izdvojiti „više od 50.000 evra po novozaposlenom“, koje su se temeljile na informaciji da će u niškoj fabrici biti zaposleno 150 radnika. Taj broj radnika, međutim, biće zaposlen samo u prvoj fazi rada fabrike.

Podaci RAS-a o strukturi budućih radnika demantovali su, takođe, i tvrdnje Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsednika Srbije, da će ova kompanija u Nišu „upošljavati mahom inženjere, a ne jeftinu radnu snagu“. U njegovom pismu Nišlijama, objavljenom na sajtu Vlade u januaru ove godine, Cumtobel se naziva „Mercedesom u svetu najnovijih tehnologija rasvete“, te navodi da će on u Nišu „ne samo investirati i otvoriti proizvodnju, već biti motor razvoja, prenosilac najsavremenijih tehnologija, pokretač inovacija i ozbiljan partner univerzitetima“.

Međutim, prema izveštavanju Radija Dojče Vele, u Nišu će se samo sklapati komponente, od kojih će čak 70 odsto stizati iz Austrije. U gradiću Uzingenu, nedaleko od Frankfurta, Cumtobel je, objavljuje taj radio, nedavno zatvorio svoj pogon sa 150 zaposlenih. To je izazvalo štrajk i protest sindikata, a lokalni listovi su pisali da je pogon zatvoren, „jer se Cumtobel seli u jeftinu Srbiju.“

Vučić za vikend polaže kamen temeljac za Cumtobel?

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, predsednik Vučić će u subotu položiti kamen temeljac za još jednu fabriku nemačkog Leonija u Nišu, a „postoji mogućnost“ da prisustvuje i svečanom početku radova na Cumtobelu. Kako saznajemo u gradskoj upravi, Cumtobel je juče podneo zahtev za dobijanje građevinske dozvole i mogao bi da je dobije već danas, te u subotu potencijalno započne radove. Prema Ustavu Srbije, predsednik države nema nikakve ingerencije u oblasti ekonomije i ekonomske politike, već takvu politiku „utvrđuje i vodi“ Vlada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari