Subvencije za e-vozila promašena mera u Srbiji: Koliko je "zelenih" automobila prodato kod nas? 1Foto: Aleksandar Milošević/Danas

Dok uvoznici automobila pozdravljaju donošenje uredbe o subvencijama za kupovinu električnih automobila tvrdeći da to pospešuje njihovu prodaju, ekonomisti kažu da je kupovina takvih vozila u Srbiji, zbog njihove visoke cene još uvek simbolična, te da bi subvencije trebalo usmeriti ne ka imućnim već ka ostalim građanima.

Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencija za kupovinu novih vozila na električni i hibridni pogon, koju je Vlada Srbije donela 2. marta, kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se iznosom od 2.500 do 5.000 evra. Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđena je dodela subvencija u iznosu od 250 evra. Kada je reč o motociklu, motociklu sa bočnim sedištem, teškom triciklu, lakom i teškom trociklu subvencije su 500 evra. Prava na subvencije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, a zahtevi se mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Za subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila predviđeno je 294 miliona dinara, odnosno duplo više nego što je to bio slučaj prošle godine.

Generalna sekretarka Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac kaže za Danas da je uredba o subvencijama za kupovinu električnih i hivridnih vozila dobra jer povećava njihovu proizvodnju.

– Uredba je svakako korisna i trebalo ju je produžiti i ranije. Jednostavno, otkako se dodeljuju subvencije prodaja električnih i hibridnih automobila u Srbiji se povećala. Treba naglasiti da je u većem obimu kupovina povećana kada je reč o hibridnim automobilima a razlog je taj za što za njihovu vožnju nije potrebna izgradnja dodatne infrastrukture kao u slučaju električnih, gde je nužno postaviti mrežu punjača baterija elektro vozila. U tom segmentu u Srbiji se mora uraditi još dosta s obzirom na to da u ovom trenutku postoji izuzetno mali broj punjača. Taj broj je naravno nedovoljan i potrebno je raditi na tome da se postavi veći broj javnih punjača za elektro automobile širom zemlje. To je jedan od preduslova za povećanje prodaje takvih vozila u našoj zemlji – objašnjava naša sagovornica koja dodaje da su se uvoznici automobila susretali sa situacijama da im kupac vrati električno vozilo koje je pazario zbog toga što ne može da ga koristi na način kako želi zbog nedostatka elektro punjača.

Iako vožnja po gradu u principu ne predstavlja problem, nedostatak dovoljno punjača se oseti čim se krene na put van grada.

Prema rečima Aleksandre Graovac, da subvencije pomažu kada je reč o odluci da se kupi električno vozilo, najbolje pokazuju podaci da je 2021. godine takvih vozila u Srbiji bilo prodato 113 a prošle 237.

– Shodno tome očekujemo da se nakon produženja uredbe o subvencijama broj prodatih električnih automobila u tekućoj godini poveća, ali treba naglasiti da će to zavisiti i od celokupne potražnje za automobilima koja je zbog epidemije korona virusa u padu – navodi Aleksandra Graovac.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da ne smatra da su električni automobili segment ka kome bi trebalo usmeravati subvencije jer one u datom trenutku ne mogu podstaći njihovu masovnu kupovinu zbog visoke cene tih automobila.

– Kupovna moć u Srbiji nije takva da bi građani sa prosečnim primanjima mogli da razmišljaju o kupovini električnih automobila čije su cene izuzetno visoke. Naravno, svugde u svetu se, zarad zaštite životne okoline, radi na tome da u saobraćaju bude što više električnih vozila. U Srbiji je, zbog niskog standarda stanovništva koje se sada suočava i sa rastom inflacije, to proces koji neće ići brzo. Shodno tome, ne bi trebalo da subvencije usmerava ka podsticanju kupovine električnih automobila jer značajniji rezultati tu ne mogu biti ostvareni pa tako to onda ni ne može biti prioritet. Prioritet za dodelu subvencija bi pak trebalo da budu projekti vezani za razvoj domaće privrede. Potrebno je da subvencije idu u ruke onih kojima su zaista potrebne, a ne onima koji imaju i više nego dovoljno – objašnjava naš sagovornik.

Sa druge strane, Kovačević ističe da je zbog turizma i tranzitnog saobraćaja veoma korisno da se u Srbiji mreža punjača za električna vozila raste i širi na teritoriji cele zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari