SUPB: Kredit za đubrivo nije dovoljna podrška ratarima 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Nesuglasice na relaciji srpskih ratara i Ministarstva poljoprivrede oko preskupog đubriva ne prestaju a usevima je pod hitno potrebna prihrana, posebno pšenici, upozorio je Savez udruženja poljoprivrednika Banata i dao podršku Udruženju poljopivrednika Stig, Požarevac.

Oni podsećaju da je nokon protesta poljoprivrednika zbog enormnog poskupljenja đubriva, država  obećala da će uvesti određenu količinu mineralnog đubriva.

Licitiralo se do 70.000 tona, dok je stvarna potreba ratara 600.000 tona đubriva.

Ali ni za tu obećanu količinu, izgleda, nema rešenja pokazuju pokušaji poljoprivrednika da se prijave za đubrivo nakon što im je Ministarstvo poljoprivrede poslalo sms poruke gde da se jave.

U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da su u SMS poruci ratari obavešteni “da se mogu javiti Ministarstvu za kupovinu đubriva po najpovoljnijim uslovima”.

“Na telefone date ratarima da se prijave za đubrivo u Ministarstvu poljoprivrede javljaju se sa objašnjenjem da se pozove neki drugi broj, a na tom broju kažu da treba da se podigne kredit kod banke. Za tako nešto nisu morali da šalju poruke”, kažu u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

“Odgovor ministra Nedimovića na situaciju u poljoprivredi poslednje četiri godine je najblaže rečeno nestručan, neodgovoran i nedrobonameran. Rešenje koje je on ponudio u vidu kredita na tri godine bez kamate za jedno prehranjivanje đubrivom pšenice je praktično ništa ili odlaganje bankrota i još veće zaduživanje poljoprivrednika”, upozorava predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut, koji je kordinator za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

On podseća da je susedna Hrvatska odobrila novčanu pomoć za poljoprivrednike u ovoj zemlji u iznosu od 80 miliona kuna, za olakšanje tereta troškova nadolazeće setve, kako bi ublažili rast cena u poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednicima nadoknadili deo troškova u nabavci đubriva.

“Nama se ne nudi pomoć, nego novi namet. Hoće li nam ministar za svako đubrenje i nabavku semena obezbediti kredite i za svaku kupovinu dizel goriva. Nijedno trajno i svrsishodno rešenje za poljoprivredu nije donela ova vlast, ni sa jednim ministrom a sa ovim najmanje. Osim obećanja i ukidanja regresiranog goriva i smanjivanja subvecija po hektaru u biljnoj proizvodnji i otimanju državne zemlje poljoprivrednicima za stranačke paore, od njih nismo ništa dobro dočekali. Tražimo vraćanje subvecionisanog goriva, 60 litara po hektaru bez akcize, i vraćanje subvecija u biljnoj proizvodnji na 16.000 dinanara po hektaru za površinu do 100 hektara”, navodi Dragan Kleut.

Članovi više banatskih udruženja poljoprivrednika najavili su da razmatraju da se priključe protestima poljoprivrednika i da organizuju proteste na svojoj teritoriji.

Kažu da podržavaju zahteve poljopruvrednika iz Udruženja Stig, Požarevac i da će, ako se i sami odluče za protest, pozvati Savez poljoprivrednika Zapadne Srbije da im se priključe u protestu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari