Svaka četvrta porodica ima predmet zaglavljen u katastru

U "ratu" saopštenjima između Republičkog geodetskog zavoda i Komore javnih beležnika isplivali neprijatni podaci

Ostavite komentar


  1. moja supruga ima predmet u Republičkom geodetskom zavodu,
    advokat nam je rekao da je tarifa 7000-8000 eura da bi se rešio,
    mi to ne možemo skupiti

  2. Nova ulica prva kuća broj 2,do nje nema broja treći plac kuća broj 4,sledeća kuća broj 8,kuća do nje 8A,potom kuća 10.Broja 6 nema i tu rade neki ljudi koji ni do 10 nisu u stanju da broje,naglašavam da se radi o novom naselju i da su brojevi jednostavno mogli da budu 2,4,6,8,10…ali to je toliko komplikovano,čemu da se nadaju ostali,da ne pričam o ulicama gde se google pogubio…..

    1. Stanujem u zgradi koja je useljena 2007, ima gradjevinsku dozvolu ali nije izdata upotrebna dozvola. Stankom koji je pravio zgradu je u medjuvremenu otisoa u stecaj i ne intersuje ih da se bave ovim piganjima. Godinama pokusavamo da resimo problem sa katastrom na bilo koji nacin, kroz legalizaciju kroz bilo sta ali iz katastra dobijamo samo cutanje, izgovore i nikakve informacije. Posle 15 godina nikakav napredak nismo ucinili. I na kraju kome da se obratimo? Ministarki Zorani Mihajlovic, predsedniku Aleksandru Vucicu? Ko ce da pocisti decenijske propuste koje je katastar pravio?

      1. Sličan slučaj samo je zgrada skoro 15 godina starija u centru Beograda.
        Mislim da nikad neće biti legalizovana, bar dok je ovakve države.

  3. Vreme je da vlada izmisli neki jednostavniji postupak za knjiženje imovine. Nažalost, to je ostavština od posle 1945, kada nije bila zakonska obaveza knjiženja u katastar i imovinske knjige! Svaka podela nasledstva se svela na podelu poreskih brojeva! Jedino ko je sam knjižio i korektno zaveo imovinu, nema 20, ili 30 vlasnika poseda! Da bi razmrsili i razvrstali, ko je vlasnik čega, treba vremena, strpljenja, para i potpisa! Na kraju će biti jeftinije i brže kupiti drugo, nego godinama ići od šaltera do šaltera, moliti ljude za potpis odricanja, ili se zavaditi sa rođacima, sve zbog nepostojeći zakona obaveze, da se to uradi u roku od, na pr. 2 meseca, od dana nasledstva, ili kupovine!!!
    Zato su zapadne zemlje daleko ispred nas, jer su oduvek imale, i imaju obavezne i jasne zakone, i dobru dokumentaciju svega!

  4. Svi nerešeni predmeti biće rešeni samo ako stotine zainteresovanih lica podnesu krivične prijave sa odšetnim zahtevom protiv: ministra pravde i saobraćaja, direktora RGZ i odgovornih lica u službama rgz!

  5. Rgz grupa neradnika i predmeti im stoje godinama nisu u stanju da ih reše preskupi u izdavanju kopija plana izvoda iz liste nepokretnosti uvek imaju neko opravdanje ili ih je malo ili načelnica nije stigla da potpiše jedino su brzi kada treba uzeti novac od gradjans sačuvaj ih bože samo dalje od njih.

    1. Samo da dodam. Vidim ih sa prozora kad izađu na pauzu iza zgrade. Galama, cerekanje, vrištanje, nekoliko puta u toku dana. U proseku potroše 2 sata na pauzu. I ima ih dosta.

  6. Baš sam danas bila u katastru, pre toga popila za smirenje, ali bukvalno, rešena da rešim zbog čega mi papir preparcelizacije stoji deset meseci. Ništa nisam uradila, kažu ne vide u računaru da je uopšte predao čovek kome sam platila da uradi projekat i preda. Sutra treba on da ide…. Izašla sam iz zgrade kao zombi, ne verujem gde živim. Da ne pričam što mi od tog papira zavisi posao, zarada…

  7. Predao zahtev u RGZ da uknjižim stan pre osnivanja notara. Čekao dve godine i dok nisam našao vezu u RGZ i platio 300 evra nisam dobio rešenje. Opština Voždovac. A predao zahtev za uknjižbu po tvrdnji Zorke koridorke da se to zavrsava za nedelju dana na RTS-u.

  8. Nešto se mislim,armija vlasnika nepokretnosti koje po novom zakonu , ne mogu da se legalizuju i dalje plaća poreze na imovinu. Te nepokretnosti ne mogu ni da prodaju ni da poklone,ali moraju da plate poreze.Organizujte se ljudi!

  9. Služba katastra je obična neradnička i reketaška ekipa.
    Prave se jači od zakona. Predmeti stoje i po nekoliko meseci bez rešenja, kad tržiš odgovore uvek taj na koga te upute ne radi iz privatnih razloga.
    Podneo sam zahtev za promenu svojine iz držalac u svojina po dopisu generalnog direktora rgz i dopisa ministarstva gradjevine, Medjutim nisu hteli da izvrše promenu. Dao sam svu dokumentaciju potrebnu i ništa. Pisao primedbu na rad i nisu ništa odgovorili a rok je 5 dana.
    Već petu godinu ne mogu da izvršim fizičku deobu zbog toga.

  10. Nema gore službe od RGZ-a u Srbiji. Dok rešiš neki svoj zahtev, osediš čekajući. Užas.

  11. Problem je sto tu postoji sistematska korupcija.stekao sam utisak da se namerno odugovlaci.sto zbog mita,lenjosti,protekcije.ali iza svega stoji zela za novcem.predmeti u novom sadu gde se zasniva hipoteka cije dejstvo pocinje tek pravosnascu upisa se vrsi prosecno tri godine.katastrofa!!!!

  12. Katastar kao i sve ostale institucije u srbiji su uzurpirane od strane trenutne vlasti samo sto je katastar na putu da bude nesto drugo sto lopovima odgovara.
    Katastar vam nevalja dok vam sudovi koji za gazenje vase dece osudjuju ubice na kucnu negu i maminu kuhinju.
    Odgovara vam kad vam notari naplate 30000 dinara za kupoprodaju ili ostavinu odgovara vam stosta .
    U srbiji se namesta da se bogate notari a katastar svede na neku bednu agenciju .
    Ozbiljno poremeceno drustvo .

    1. A šta može običan čovek u toj muljavini, dok su interesi velikih igrača, malo je naivno verovati da se to može rešiti sistemski… Te ne znam što se ljutite na nas male obične ljude a ne na svekolike patriote koji putem vlasti uništavaju našu lepu zemlju i teraju nam podmladak u izgnanstvo

  13. Setite se koliko je legalizacija bilo od 2000.? Svaku platio taksu, nosio dokumentaciju pa fotokopiranje celog projekta ( zidano sa dozvolom) pa tako 4 puta. Kada si objavili petu dao sam na proveru dokumenata po prethodnim brojevima i našli su praznu fasciklu ( a samo 4 puna projekta predata plus ostali papiri). Kažu “ ko zna gde su to odnosili nego predajte vi to ponovo“. Nisam to uradio nikada više. Ko je ovde lud? 4 puta gomila dokumentacije i niko ne zna gde je za stotine hiljada zahteva to završilo, važno su sve uredno naplatili čas grad čas opština čas republika.

  14. Ocigledno je Vlada na celu sa premijerkom i njenom ministarkom Kuburovic ozakonila nedovoljno promisljen postupak! Mislim da ne treba da ponavljam ovaj izraz da bi se shavtila neukost iste! Sa ovima nema legalizacije bez podmicivanja jer vec 3 godine stoje predmeti koje Grad treba da vrati Opstinama na obradu! Sta se ceka? Mitologija? Sta bi drugo!

  15. Javna je tajna da je RGZ leglo partijskih neradnika i nekompetentnosti zaposlenih.
    Zna se da je u RGZ uhlebljenje našla gomila supruga, dece, rođaka partijskih buzdovana, koji nemaju nikakve veze sa radom Zavoda i što urade nanose više štete nego koristi ali svi dobijaju veoma visoke plate.
    Da bi normalno mogli raditi potrebno je rarjuriti partijsku bagru i zaposliti stručne ljude .

  16. 17 aprila 2017 podnela papire za uknjižbu stana, sa ugovorom o doživotnom osiguranju sa pok. tetkom. Kad sam skupila novac za sve takse prošlo je ohoho godina. Nije mi za mene, ali moj sin će verovatno inati problem!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.