Finska planira da 2017. eksperimentalno uvede osnovni mesečni prihod za Fince. Reč je o univerzalnom i neuslovljenom plaćanju koje treba da doprinese reformi socijalnog sistema i smanjenju troškova, najavile su finske vlasti.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Na sumu, od verovatno 800 evra, osnovne troškove života, može da računa svaki odrasli Finac, bez obzira da li je bogat ili siromašan i bez ograničenja kako će taj novac potrošiti. Građani misle da je to dobro rešenje, ali za razliku od vlade, procenjuju da osnovni prihod treba da bude najmanje 1.000 evra. Ambiciozni eksperiment trebalo bi da omogući toj nordijskoj zemlji da ukine kompleksan sistem državnih subvencija za nezaposlenost, stanovanje, obrazovanje ili porodiljsko. „Planirano je da se eksperiment sa univerzalnim osnovnim prihodom pokrene 2017. godine“, navodi se u saopštenju Kele, finskog zavoda za socijalno osiguranje.

Finska vlada desnog centra poručila je istraživanje, čiji će rezultati biti obavljeni 2016, sa ciljem da se ispitaju mogući modeli za eksperiment sa osnovnim prihodom, kao i detalji, poput mesečne sume koja će biti isplaćivana i uticaja na oporezivanje. „Pun osnovni prihod biće plaćan bez drugih subvencija i zato mora da bude značajan, oko 800 evra mesečno“, izjavio je vodeći istraživač Kele Oli Kangas.

Ideju osnovnog prihoda prvobitno je zagovarala levica u Finskoj a sada postoji široka podrška za taj eksperiment. Ipak, očekuje se da to postane politički sporno pitanje kada koalicija tri partije bude birala model za univerzalni prihod. Vlada predvođena bivšim biznismenom Juhom Sipilom iz Partije centra traži način da smanji socijalnu potrošnju u uslovima ekonomskih teškoća. Finska je u recesiji od 2012. zbog pada konkurentnosti, starenja populacije i ekonomskih problema njenih vodećih trgovinskih partnera – Rusije i Evropske unije.

U Finskoj je stopa nezaposlenosti na rekordnom nivou, iznad deset odsto, a među mladima je dva puta veća, gotovo 23 odsto. Pre nego što je proletos preuzeo funkciju premijera, Sipila se zalagao da eksperiment sa osnovnim prihodom za Fince bude regionalnog karaktera, odnosno da se model najpre testira u samo jednom regionu. Pre toga je Sipila ocenio da je situacija u Finskoj „toliko teška da moramo imati hrabrosti za eksperiment i za traženje novog rešenja“. Kako prenose mediji, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Finaca, odnosno 69 odsto anketoranih, podržavaju ideju osnovnog prihoda, ali smatraju da treba da bude najmanje 1.000 evra mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari