Sve manje krava i svinja u EU, ali i Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

U Srbiji je stočni fond za poslednjih 30 godina prepolovljen, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je samo za 11 meseci prošle godine od 1. janura do 1. decembra u odnosu na isti period 2020. broj krava smanjen za tri odsto.

Svinja je u istom periodu bilo manje za 3,9 odsto, koza 3,6 dok je povećan broj ovaca za 0,6 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek, od 2011. do 2020, ukupan broj goveda manji je za 5,1 odsto, svinja za 6,5 odsto, koza za 6,7 odsto i živine za 9,5 odsto, a više je jedino ovaca i to za 1,8 odsto.

Srbija nije, međutim, jedina u kojoj se broj stoke smanjuje, populacija goveda u EU je u maju i junu ove godine u odnosu na isti period prošle smanjena za dva odsto, a svinja je za pet odsto manje.

Na osnovu dostupnih rezultata država članica EU koje imaju najmanje 1,5 miliona goveda ili tri miliona svinja Eurostat je danas objavio da je, na primer, broj svinja u Poljskoj smanjen za 1,4 milion u samo jednoj godini.

U maju i junu ove godine u Poljskoj je prijavljen veliki pad populacije svinja, od nekih 13 odsto, a najviše se smanjio broj krmača.

Smanjenje je bilo deo opšteg trenda, navodi Eurostat, jer su sve države članice sa više od tri miliona svinja prijavile pad – u Poljskoj i Nemačkoj je za po 2,4 miliona svinja manje ili 10 odsto u Danskoj je pad osam odsto, što će reći da je ova zemlja ostala za godinu dana bez milion svinja.

Broj goveda u Belgiji za šest godina opao je za 319.000, a najviše pogođena su bila mlada goveda, mlađa od jedne godine, ali i priplodna goveda, junice i krave bez mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari