Sve o vaučerima za putovanja na jednom mestu: Ko može da ih dobije, kako funkcioniše procedura i zašto su se juče u poštama stvarale gužve 1Foto: Turistička organizacija Srbije

Dobijanje jednog od dva broja telefona Ministarstva turizma sa informacija u vezi vaučera za letovanje u Srbiji juče je bilo nemoguća misija.

Juče je otvoren novi krug dodele vaučera ovog puta od 15.000 dinara koji se mogu iskoristiti za odmor u Srbiji do 31. oktobra, a bilo kakve zvanične informacije ili instrukcije juče pre podne bile su nedostupne iako su državni zvaničnici tokom vikenda najavili da se od ponedeljka može otići u pošte po vaučere.

Zanimljivo je da su takve izjave stizale krajem prošle nedelje i za vikend iako je tek juče pre podne Vlada usvojila Uredbu (o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu).

Otud i žalbe građana koji su poranili da podnesu u poštama zahteve za vaučere, ali nisu to mogli da urade.

Tek nakon što je doneta Uredba, pošte su počele sa obradom zahteva od 13 sati.

„Kao što je najavljeno, počeli smo danas da izdajemo molbe za vaučere. Preduzeli smo sve neophodne radnje kako bismo izašli u susret gradjanima i čekali smo da Vlada donese danas potrebnu uredbu“, rekao je juče v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Zahteve za dodatnih 10.000 dinara građani koji su već uzeli vaučere od 5.000 mogu da podnesu od srede 29. juna sa istom dokumentacijom kao do sada.

Prema rečima državnih zvaničnika, na vaučere će imati pravo oko 200.000 građana, penzionera, zaposlenih sa primanjima do 70.000 dinara, nezaposlenih i studenata za šta je država izdvojila tri milijarde dinara.

Polovina od toga će, prema rečima ministarke turizma Tatjane Matić otići za 100.000 onih koji su još zimus uzeli vaučere od po 5.000 dinara u prvom krugu.

Oni imaju pravo da se prijave za razliku od 10.000 dinara.

Siniša Mali, ministar finansija je pak gostujući na Pinku rekao da će 300.000 ljudi moći da ide na odmor uz pomoć države.

„Svi koji ispunjavaju uslove mogu se prijaviti u poštama širom Srbije. Već od sutra će građani Srbije moći da se prijave. Dakle, 200.000 novih vaučera od po 15.000 dinara. U Pošti Srbije možete da se prijavite. Inače, mi smo početkom godine izdali 100.000 vaučera od po 5.000 dinara. On koji su dobili vaučere od 5.000 dinara, automatski će dobiti još 10.000 dinara. Tako da ćemo imati 300.000 građana kojima će država pomoći da svoje letovanje provedu u Srbiji. Želja nam je da pomognemo onima koji ne mogu to da urade sami, ali i da građani upoznaju svoju zemlju“, kazao je Mali.

Vaučeri moraju da se iskoriste u Srbiji do 31. oktobra za najmanje pet noćenja.

Telefoni apartmana po planinama i banjama širom Srbije su se usijali prethodnih dan, dva u potrazi za slobodnim smeštajem.

Penzionerka iz Beograda Nada Obradović je već po objavljivanju vesti da će biti deljeni vaučeri od 15.000 dinara pozvala vlasnika smeštaja u Atomskoj banji kod kog je i prošle godine provela odmor.

– Rezervisala sam nedelju dana u avgustu, mada sam želela septembar, ali je već bilo sve popunjeno od ranije. Poslala sam podatke, a vlasnik apartmana mi je imejlom poslao rezervaciju. Sutra ću sa njom u poštu da predam za vaučer. Tamo je potrebna potvrda da sam penzioner, penzioni ček ili rešenje o penziji. Posle to šalju na kućnu adresu, a prethodnih godina se čekalo petnaestak dana“, objašnjava ova penzionerka koja već nekoliko godina provodi po jednu sedmicu leti u našim banjama.

„Planina ili banja nisu konkurencija moru“

Očigledno je da država želi da stimuliše domaći turizam, ali pitanje je da li će iko odustati od odlaska na more da bi uz vaučer proveo odmor na planini u Srbiji.

Milan Lainović, vlasnik turističke agencije Belvi smatra da neće.

„Niko ko je planirao odlazak na more neće odustati od toga zbog vaučera. Da imamo more možda bi se to i desilo, ali planina ili banja nisu konurencija moru.

Mi već sada imamo da su negde kapaciteti popunjeni, na primer u Grčkoj i imamo dva puta veći broj turista koji idu na more nego prošle godine. A treba reći i da je odlazak na more jeftiniji nego letovanje kod nas. Za novac za koji možete u Grčkoj da se kupate 10 dana teško možete da odete na Zlatibor“, ocenjuje Lainović dodajući da su to dve odvojene stvari i ne konkurišu jedna drugoj.

Ministarka turizma je gostujući na RTS-u istakla da je prole godine oboren rekord i da je Srbija imala više od 1,5 milijardi evra deviznog priliva.

„Ove godine, po svemu sudeći, imaćemo još veći devizni priliv. U ovom trenutku, imamo više od 5,5 miliona noćenja u Srbiji. Imamo porast od više od 140 posto dolazaka stranih turista u Srbiju. Očigledno da je Srbija jako popularna destinacija i mislim da su ovi vaučeri i više nego pravi potez, više nego potrebni“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari