Svesno planiraju manje prihode da bi se posle hvalili suficitom

Šta stoji iza izjava Ministarstva finansija da je višak u državnoj kasi tri puta veći od očekivanog

Ostavite komentar


  1. Hoce li ovaj Mali strucnjak za ekonomiju i finansije vec jednom napraviti godisnji izvestaj o realizaciji budzeta drzave!? I kada ce prestati da pravi mahinacije sa finansijama!?

  2. Prof. Zec je jednom prilikom rekao da siromašna država ne može imati suficit u budžetu. To znači da je budžet loše isplaniran. Kakav je to suficit kada nema dovoljno lekara i med. sestara, kada se u Urgentnom centru zakazuju pregled magnetskom rezonancom tek za godinu dana a u hitnim slučajevima, kada zaposleni u katastru i dečijim vrtićima štrajkuju zbog niskih plata, kada u nekoliko stotina škola u Srbiji nema normalnih toaleta, interneta, kada narodne kuhinje pozivaju za pomoć građane da im se dodele donacije ….. veliki spisak nedostataka. Žalosno.

    1. Ti se onda vrati u vreme pre 7-8 godina.Tada je sve sto si nabrojala bilo mnogo bolje.Za glupost jos nije izmisljena merna jedinica,ali cemo mi Srbi verovatno biti prvi kojima ce to poci za rukom.

  3. Ne planiraju oni namerno suficit u budžetu. On se pojavi jer ovi ne znaju da planiraju. Kako su izglasali budžet? Da su čuli amandmante opozicije, koja je malobrojna ali se mnogoviše razume u ovu materiju, budžet bi bio realnije isplaniran i donet.

  4. Dacu ideju otkud suficit. Najveca stavka se odnosi na odlaganje isplate po osnovu restitucije za sta je u budzetu bilo planirano oko 23,7 milijardi dinara (oko 200 miliona evra). Jednostavno, Vlada je predlozila, a skupstina usvojila da se sve to odlozi na tri godine. Inace, ta sredstva su prikupljena iz privatizacije (5% svake uplate je islo za te namene, a bilo je i sredstava iz inostranstva, ukupno je prikupljneo oko 2 milijarde evra). Pored toga, Poreska uprava uredno obracunava kamate i duznicima koji su u stecaju, a medju njima su i nekadasnje velike banke (pratite Beobanku kao najveceg duznika, videcete da se njen dug uvecava svakih 6 meseci kada se objavljuju novi podaci). Da je mnogo „prihoda“ nepostojece, pokazuje likvidna strana price, gde Drzava mnogo kasni u svim isplatama budzetskim korisnicima (subvencije, naknade za trudnice i sl.). Verovatno ima jos drugih sitnih prevara u cilju obmanjivanja javnosti,a krajnje vreme je da neki autoritet prozove Ministarstvo finansija i zatrazi objasnjenje za tzv. suficit.

Ostavite komentar


Ekonomija

"Obećavan izvoz svinjskih glava, nožica, repova... a nemamo svinja": Od Tita do Vučića, svi pričali o velikoj trgovini sa Kinom 10

„Obećavan izvoz svinjskih glava, nožica, repova… a nemamo svinja“: Od Tita do Vučića, svi pričali o velikoj trgovini sa Kinom

Srbija i Kina potpisale su 17. oktobra prošle godine Sporazum o slobodnoj trgovini, tokom boravka srpske delegacije u Pekingu, u kojoj je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada najavio veliki značaj ovog sporazuma za Srbiju, ali stručnjaci smatraju da će naša zemlja ovim, mahom povećati uvoz, a da će najviše izvoziti kineske kompanije koje posluju u Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.