Svetska banka: Pratimo razvoj događaja u vezi sa sajber napadom na Republički geodetski zavod 1Foto: Radnik.rs

Svetska banka prati razvoj događaja u vezi sa sajber napadom na Republički geodetski zavod (RGZ) i naše je razumevanje da je sistem za sajber bezbednost RGZ prepoznao sajber opasnost i zaključao baze podataka kako bi se sprečila šteta i da relevantne institucije ispituju taj napad, navode u Svetskoj banci povodom blokade portala RGZ.

Tehnički timovi rade na postepenom uspostavljanju katastarskih usluga, od kojih je jedan deo već u funkciji, odgovaraju u Svetskoj banci na pitanje Nove ekonomije.

Srbija je od Svetske banke dobila kredit za unapređenje katastra nepokretnosti u iznosu od 57 miliona evra, uključujući i digitalizaciju brojnih procesa u Republičkom geodetskom Zavodu (RGZ) i u Agenciji za privredne registre, navode u Svetskoj banci povodom blokade portala ove važne institucije zbog navodnog hakerskog napada.

Prvi kredit od 36,5 miliona evra za modernizaciju katastra Svetska banka je odobrila Srbiji 2015. godine, dok je dodatno finansiranje u iznosu od 21 milion evra odobreno 2019. godine, preciziraju u Svetskoj banci.

Kredit je namenjen za podršku razvoju integrisanog sistema katastra nepokretnosti, informacionu infrastrkturu za nacionalne prostorne podatke, održivost IT sektora, centralnu digitalnu i analognu arhivu, unapređenje kvaliteta podataka i uspostavljanje one-stop-shop – jednog šaltera za građevinske dozvole.

Rok otplate je 31. decembar 2022. godine, dok je rok otplate za dodatno finansiranje do kraja 2023. godine.

Katastar nepokretnosti je prestao da radi 14. juna zbog navodnog hakerskog napada.

Republički geodetski zavod saopštio je da je od ponedeljka, 20. juna, počeo sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti.

Svetska banka je uradila najnoviji Izveštaj o statusu implementacije i rezultatima projekta za razvoj katastra u kojem se ocenjuje da je napredak razvoja projekta dobar i da ispunjava sve ciljeve.

U martu 2022. zajam za dodatno finansiranje je produžen za godinu dana, do 31. decembra 2023. godine, navodi se u tom Izveštaju, prenosi Nova ekonomija.

„Najkritičnija kašnjenja tiču se uvođenja Integrisanog sistema za katastar nepokretnosti i transformaciju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) u izvršnu, servisno orjentisanu službu, koja radi na savremenim principima koji obezbeđuju održivost dosadašnjih investicija“, dodaje se u tekstu.

Zavod treba da formuliše akcioni plan kako bi se ove aktivnosti vratile na pravi kolosek, dok bi rasprava o transformaciji RGZ trebalo da ponovo počne kad se formira nova vlada, navedeno je u Izveštaju Svetske banke o statusu primene i rezultatima projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari