Još od 2007. godine u Srbiji se beleži stalni pad broja malih i srednjih preduzeća, jer se više firmi gasi nego što se osniva.



Podaci govore da je u prvih deset meseci 2011. godine osnovano 7.097 malih i srednjih preduzeća, što je za 12 odsto manje nego u istom periodu 2010. godine. Istovremeno je ugašeno 11.607 firmi, što je za čak 87,8 odsto više nego 2010. godine. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Danas da je veliki broj ugašenih preduzeća trend koji postoji i u razvijenim zemljama, ali da je problem u Srbiji taj što se manje njih osnuje nego što se ugasi.

– Recimo u Nemačkoj se ugasi i po nekoliko desetina hiljada malih i srednjih preduzeća, ali je sa druge strane novoosnovanih daleko više od tog broja. U Srbiji se odvija suprotan proces. Treba naglasiti da je sasvim drugačiji trend bio pre početka ekonomske krize. Tada su se u Srbiji osnivala mala i srednja preduzeća, naročito ona koja su imala do dvoje zaposlenih. Međutim, ekonomska kriza je uticala na to da vlasnici takvih firmi ne mogu da ostvare profit već stvaraju samo gubitke i dugovanja i otuda situacija u kojoj imamo više zatvorenih nego otvorenih malih preduzeća – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da problem u Srbiji predstavlja i nedostatak velikih privrednih sistema i industrije uopšte. Mala i srednja preduzeća su u mnoštvu slučajeva upućena upravo na saradnju sa velikim sistemima koji predstavljaju njihove glavne klijente.

– U Srbiji mi industriju gotovo i da nemamo i to spada u one stvari koje država nije dobro organizovala. Naime, s obzirom na povezanost velikih sa jedne i malih i srednjih preduzeća sa druge strane, a kod nas industrije nema, onemogućen je normalan razvoj manjim preduzećima u našoj zemlji . Jednostavno mala i srednja preduzeća ne mogu da opstanu bez velikih privrednih sistema – ističe Savić.

Prema njegovom mišljenju država je pogrešila i što je sredstva iz fondova za podršku malim i srednjim preduzećima delila bez plana i programa što je proizvelo kontraefekat.

– Umesto da se jasno sagleda u koje grane i oblasti treba ulagati, pa onda i ta mala i srednja preduzeća pomoći, u Srbiji je običaj da ministri imaju diskreciono pravo da odluče kako će se usmeriti sredstva. Zbog toga smo došli u situaciju da su se u mnogim slučajevima pare „bacale u bunar“, a bilo je i primera da se novac ne koristi za namenu već za neke druge svrhe – zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari