Svetske berze: Tehnološke kompanije vodile Volstrit do novog rekorda 1Foto: shutterstock/Phongphan

Ni jako tržište rada u januaru, niti najava Fed-a da gotovo izvesno neće smanjivati kamate od marta, nisu obuzdali rast tržišta akcija.

Ovakvom ishodu kumovale su objave kvartalnih rezultata tehnoloških kompanija koje su u većoj meri pokazale snažan rast poslovanja u prazničnom kvartalu. Indeks S&P 500 porastao je u sedmici 1,4 odsto, dok je indeks tehnooških akcija dodao na vrednosti 1,1 odsto.

Fed verovatno neće početi smanjenje kamata od marta, ključna je crtica sa Fed-ovog januarskog zasedanja koje očekivano nije donelo promenu kamate koja se od jula prošle godine nalazi u rasponu 5,25-5,50 procenata.

Nakon okončanja zasedanja investitori su verovatnoću pada kamata od marta gurnuli duboko ispod nivoa od 50 procenata gde se nalazila pre sastanka, dok je u petak pala i ispod 20 odsto nakon objavljenih podataka sa tržišta rada.

U prvom mesecu u godini američka privreda je kreirala 353 hiljada radnih mesta, znatno iznad očekivanih 185 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti ostala na 3,7 odsto, ispod očekivanih 3,8 odsto. Prosečna satnica porasla je 0,6 odsto mesečno, duplo brže u odnosu na konsenzus.

Svetske berze: Tehnološke kompanije vodile Volstrit do novog rekorda 2

Na godišnjem nivou, nadnice su rasle stopom od 4,5 odsto, takođe znatno preko očekivanih 4,1 odsto. Jako tržište rada moglo bi dodatno podupreti američku privredu koja je lani rasla brže od svih zemalja iz grupe G7, ali i usporiti očekivani trend smanjenja kamata u tekućoj godini.

Tehnološke kompanije zauzele su centralno mesto u prošlonedeljnim objavama rezultata i bile su glavni činilac rasta tržišta.

Najslabiju stopu rasta objavio je Apple, ali je uspeo da prekine niz od četiri kvartala pada uprkos slabijem rezultatu od očekivanja na kineskom tržištu. Uprava ove kompanije dala je i skromnu prognozu za tekući kvartal u kome kompanija ponovo neće ostvariti rast, delimično i usled visoke prošlogodišnje osnove nakon skidanja pandemijskih mera u Kini.

Ostale najveće tehnološke kompanije zabeležile su dvocifrene stope rasta poslovanja, u rasponu od 13 do 25 procenata.

Alfabet (Alphabet) je bio na donjem kraju ovog raspona, razočaravši ulagače sa usporenim reklamnim prihodima Google-a, dok je Meta bila apsolutna dobitnica sedmice nakon što je objavljen rast prihoda od 25 odsto uz ništa manje impresivna očekivanja za tekući kvartal.

Majkrosoft (Microsoft) je objavio još jedan jak kvartal sa stopom rasta od 18 procenata, ali su veći skok akcija sprečili relativno visoko vrednovanje kompanije i neznatno slabija prognoza za tekući kvartal od očekivanja. Praznični kvartal doneo je Amazonu stopu rasta prihoda od 14 odsto, a na snažan rast akcija uticala je i najava poslovanja za tekuće tromesečje koja je došla iznad očekivanja.

 

Dobitnik nedelje

Akcije matične kompanije Fejsbuka (Facebook) i Instagrama, Meta Platforms, skočile su nakon objave rezultata više od 20 procenata, pošto su investitori nagradili odličan poslovni trend kompanije, ali i najavu isplate prve dividende. Meta je u kvartalu ostvarila stopu rasta od 25 procenata, a sličan skok poslovnih prihoda uprava očekuje u tekućem kvartalu. Kompanija će zahvaljujući jakoj novčanoj poziciji početi da isplaćuje dividendu, istina sa skromnim prinosom od 0,4 odsto, ali i da sprovodi novi program otkupa sopstvenih akcija vredan 50 milijardi dolara.

Gubitnik nedelje

Akcije matične kompanije predraživača Google, Alphabet, pale su preko sedam procenata nakon objave kvartalnih rezultata, premda su prihodi i dobit kompanije došli iznad očekivanja. Međutim, investitori su ostali zabrinuti nakon što su reklamni prihodi porasli tek 11 odsto, ispod očekivanja tržišta, i to uprkos činjenici da je YouTube povećao prihode stopom od 16 procenata. Alphabet u velikoj meri zavisi od reklamnih prihoda koje generiše pretraživač, a investitori već godinu dana izražavaju sumnju da kompanija kasni u trci sa primenom generativne veštačke inteligencije.

Autor je glavni broker u brokerskoj kući  Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari