Fed proglasio kraj rasta kamata, akcije blizu rekordnih nivoa 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

I sedmu nedelju zaredom američko tržište akcija nastavilo je uzlazni trend koji je u ovom intenzitetu poslednji put viđen 2017. godine.

Pozitivan izveštaj o inflaciji i potvrda Fed-a da je ciklus dizanja kamata završen pojačali su sentiment investitora koji su dodatno oborili prinose na obveznice i pogurali akcije. Indeks S&P 500 skočio je 2,5 odsto, preko nivoa od 4.700 poena, i nalazi se trenutno oko dva procenta ispod istorijskog maksimuma s početka 2022. godine.

Poslednje zasedanje Fed-a u tekućoj godini donelo je vest koju je tržište dugo čekalo – najavivši za 2024. godinu veći broj smanjenja kamata nego što je očekivano, Fed je stavio tačku na intezivni ciklus dizanja kamata. Fed-ov odbor je jednoglasno zadržao kamatu u rasponu 5,25-5,50 procenata i očekuje tri smanjenja kamata u 2024. godini od po 25 baznih poena, a potom još četiri u narednoj godini. Iako tržište očekuje još intezivniji silazni trend kamata, sa pet smanjenja u 2024. godini, investitori su pozitivno reagovali na Fed-ove najave, te su prinosi na 10-ogodišnje obveznice pali ispod nivoa od četiri odsto, dok je dolar nakon najave ponovo dodirnuo nivo od 1,10 prema evru.

Uporedo sa povećanjem kamatnih stopa, Fed je nastavio da smanjuje aktivu tempom od 95 milijardi dolara na mesečnom nivou i nema naznaka da je spreman da ublaži ovaj deo pooštravanja monetarne politike.

Fed proglasio kraj rasta kamata, akcije blizu rekordnih nivoa 2

Kada su u pitanju očekivanja u vezi sa privrednim rastom, odbor Fed-a očekuje stopu rasta od 2,6 odsto u 2023. godini, što je pola procentnog poena više u odnosu na septembarsku procenu. U narednoj godini se očekuje privredni rast od 1,4 odsto, kao što je i ranije najavljeno. Projekcije za nezaposlenost su ostale uglavnom nepromenjene – 3,8 odsto u 2023. godini i 4,1 odsto u narednim godinama.
S druge strane Atlantika, centralna banka nije poslala ništa drugačije signale.

Štaviše, najavila je kraj monetarnih stimulansa otpočetih u periodu pandemije. Evropska centralna banka (ECB) zadržala je kamatu na nivou od četiri odsto i saopštila da će „kamate ostati na dovoljno restriktivnim nivoima koliko god dugo je potrebno“, ali je i promenila opis inflacije sa „očekuje se da ostane previše visoka previše dugo“ na „postepeno će opadati tokom sledeće godine“. Banka je najavila i da će u drugoj polovini naredne godine okončati podsticajni program iz perioda pandemije, te da će postepeno biti smanjivan obim portfolija, i to stopom od 7,5 milijardi evra mesečno u drugoj polovini 2024. godine. ECB je letos okončala program sticanja obveznica pokrenut sredinom 2014. godine.

DOBITNIK NEDELJE
Akcije američkog proizvođača čipova, Broadcom, skočile su protekle sedmice skoro 20 procenata nakon što je kompanija objavila solidne kvartalne rezultate, a akcija dobila snažne preporuke nekolicine analitičara. Kompanija je u novembru okončala preuzimanje firme Vmware čija bi tehnologija, prema ocenama analitičara, mogla Broadcom-u obezbediti dvocifrene stope rasta u narednih nekoliko godina. Akcije Broadcom-a u tekućoj godini duplirale su vrednost i jedan su od najvećih dobitnika očekivane široke primene veštačke inteligencije.

GUBITNIK NEDELJE
Akcije softverske kompanije, Adobe, pale su posle objave kvartalnih rezultata više od šest procenata, nakon što su investitori ostali razočarani najavljenom brzinom kojom će alati sa generativnom veštačkom inteligencijom podstaći prihode kompanije u narednoj fiskalnoj godini. Uprava kompanije u narednoj godini očekuje nepromenjenu stopu rasta od oko deset odsto odnosno očekivani prihod je projektovan na 21,4 milijarde dolara, ispod konsenzusa od 21,7 milijardi dolara. Prilagođena dobit po akciji od 18 dolara zadovoljila je očekivanja tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari