Svi u regionu beleže rast, samo u Srbiji pad

Industrijska proizvodnja u prvih pet meseci manja za 0,6 odsto, prerađivačka industrija čak za 1,6 procenata

Ostavite komentar


  1. Danas je Vucic izneo podatke o padu industriske proizvodnje u celom regionu. Hajde trazite podatke od vasih sagovornika o rezultatima za prvih [et meseci po zemljama. Pa da vidimo ko govori istinu!.

    1. Није ни чудно зашто неписмени ”ботови” гласају и раде за СНС. Велике плате (за наше услове) обезбеђују једино чланском књижицом. Поштовани господине Мирославе, ”индустријске”, не ”индустриске”.

  2. Србија не може да има раст БДП уколико не заштити своје тржиште,на начин да уведе царину на увоз робе из држава Е.У.и да уведе плаћања ПДВ на извоз робе из Србије,само тако можете имати реално повећање фискалних прихода и развој сопствене пољопривреде,привреде и индустрије,овако смо постали колонија која уме само да меси Хлеб а графитну оловку ,лењир и шестар већ морамо да увеземо,јер не знамо да га направимо.Привлачење инвеститора уз државне субвенције нико не чини уколико жели развој сопствене привреде и раст стандарда.Српски буџет је од увођења закона о слободној трговини са Е.У.и закона из 2004.г. о не плаћању ПДВ на извоз робе, извозницима из Србије,за 15 година изгубио приход од 30.000.000.000.еура ! Укупне субвенције бесповратне Србији од Е.У.до данас не прелазе 5.000.000.000.еура.Ко је на губитку ? Како може и лаик да очекује привредни раст ?
    Ствари су у економији и финансијама једноставне,уколико знате науку,уколико не знате,спаса вам нема.Зашто Српска држава не примени економске законе ?

    1. Sve je to tacno, al samo u teoriji. Da smo mi veliki kao Rusija pa da mozemo nekako da konkurisemo EU. Ali ako uvedes pdv na izvoz i carine na uvoz iz EU onda ostaje Srbija sama za sebe. Mi smo mali i nasi proizvodi su tek promil od ukupnog uvoza EU. Jednostavno bismo bili crna rupa na karti Evrope koja proizvodi samo za sebe.
      Poenta je ulagati novac u domace proizvodjace a ne davati subvencije stranim investitorima. Domaci ce se truditi da razviju biznis, samo im treba podsticaj, da se modernizuju i pocnu da rade odmah kvalitetno i konkurentno. Strani investitori otvore privremene fabrike i uzimaju subvencije koje nisu male (10000 evra po zaposlenom). Placaju naseg radnika 300 evra i kad prodje tih dve godine subvencija oni se pokupe i odu u drugu siromasnu zemlju.

    2. Kao mali izvoznik gnušam se Vašeg neznanja i nepoznavanja osnovnih stvari vezane za probleme koje mi izvoznici imamo. Da li vi shvatate da nas nerealan dinar u startu satire da bismo bolje naplatili mukotrpne izvozne poslove. Kada naplatimo izvozna potraživanja čeka nas konverzija (prebacivanje deviza u dinare) gde banke skidaju kajmak, a nama preostaje da mukom zarađene devize prodajemo po ceni od nešto više od 117 din za euro. Da li Vi neznalico znate da bi povećanjem cene za PDV postali skroz nekonkutentni na tržištima. Naravno sve je jednostavno kod knjiških moljaca. Istina je negde drugde.

      1. Привредник/Србија нема Српску извозну Банку коа би кредитирала извознике,већ има Банке које скупљају кајмак по методологији НБС .Зато БАНКЕ у Србији њих 30 имају профит од 500 милиона еура сваке године.Једноставно то вам је економски фарадејев кавез који је од Србије направио колонију Е.У.са јефтином радном снагом-Држава без своје Банке нема развој.

      2. Привредник_Ви не схватате,Србија нема Уговор са државама Е.У.о поврачају ПДВ ПРИЛИКОМ ИЗВОЗА..Систем функционише када имате Закон о повраћају ПДВ из државе у коју сте извезли робу а то Српска држава НЕМА и на тај начин је омогучено великим инвеститорима који одрађују лон послове у Србији са јефтином радном снагом да имају бенифиције фискалне које немају у државама Е.У.ТО ЈЕ СУШТИНА ! Банке у Србији и ако послују по Српским Законима углавном штите извознике из својих држава а НБС је сервис иностраних Банака на штету Српске привреде.Значи колонијална економија на делу.

  3. Slazem se da kada slusate Vucica, deluje kao da je srbija zlatna koka. A ustvari sve teze i teze sklapamo kraj sa krajem, preveliki nameti su nas iscedili . Uopste ne rade za nas gradjane.. mozda se moze reci ida rade ali po nasoj grbači. Nezadovoljstvo je sve vece.

  4. Ali vlada je uradila dosta posla da se poveća štampanje pasoša za sve generacije Srba, plus prevoz putnika u jednom pravcu. Da se ne lažemo, to su lepe pare, samo ih treba pametno uložiti

  5. Руку на срце ми Срби никада нисмо имали слуха за индустријску производњу. Ми смо једина земља на Балкану и шире која је успела уништити три најпрофитабилније гране индустрије а то су фармацеутика, хемијска и електронска индустрија. А за то је највероватније крива она фамозна скраћеница ИМТ (има ли мене туте?) Слободан Милошевић је бившим генералним директорима индустријских комбината дао тотална права а никакве обавезе па су се скоро сви понашали као да су та предузећа њихова. Раубовали су их и уништавали како би их касније приватизовали по багателној цени. Узмимао само за пример некада чувени ИКЛ (индустрија кугличних лежајева). Фирма која је успела да отплати све лиценце шведском СКФ-у и изађе на светско тржиште под властитом марком. Где је сада та фирма? И уместо да је било памети пада се на производњи кугличних лежаја ангажује капитал наших гастербајтера из Европе, да они купе тзв. Окума обрадне центре и у властитим домаћинствима израђују унутрашњи и вањски прстен и куглице а да у ИКЛ остане само ковачница, калионица и монтажа, фирма је продата неком тајкуну који је променио намену земљишта из индустријског у грађевинско и тамо сазидао стамбени блок а 700 људи послао у Завод за запошљавање односно на грбачу мајчице Србије. Имали смо пример Италије с краја прошлог века када је у сваком италијанском селу био по неки мали индустријски погон и кад је италија била прозвана Хонг Конгом Европе. Мислим да тренутно Румунија иде тим путем и да тамо многе европске а нарочито италијанске фирме отварају своје филијале. Ем јефтинија радна снага, ем им не долазе Румуни у земљу. Проблем ове власти је што нема довољно способне људе да се ухвате у коштац са реиндустријализацијом. Тито је имао једног Бориса Кидрича. Можда би коначно требало расписати конкурс за иностране менаџере, поштено их платити па нека људи реше овај горући проблем Србије јер без индустрије ми се нећемо маћи са мртве тачке напротив ми ћемо тонути све дубље.

  6. Što bi rekao Merlin u svojoj peami: Sve je laž samo pusta laž…

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.