Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visoko likvidan i profitabilan 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Bankarski sektor u Srbiji je i u kriznim vremenima, izazvanim globalnim dešavanjima, ostao stabilan, visoko likvidan i profitabilan, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„Кljučni pokazatelji poslovanja banaka u Srbiji su znatno iznad regulatornih vrednosti, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima blizu istorijskog minimuma. Ipak, uslovi su takvi da biramo između stabilnosti cena, privrednog rasta i finansijske stabilnosti. Tvrdim da možemo sve, dobro odmerenim politikama“, rekla je ona na Bankarskom samitu u Beogradu kojem prisustvuju guverneri i predstavnici centralnih banaka u regionu.

Kako je navela, primer toga jeste i mera NBS ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite s varijabilnom kamatnom stopom.

„Efekat ove mere na finansijski rezultat bankarskog sektora ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora, a doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita. Merom se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali u obimu koji ne ugrožava snažnu opadajuću putanju inflacije, jer čini oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini“, kazala je Tabaković.

Kako je istakla, cilj za inflaciju nije narušen a ta mera može da doprinese oporavku potrošnje, koji je neophodan kako bi bio ostvaren željeni privredni rast.

Po njenim rečim, očuvano poslovno poverenje i stabilan bankarski sektor posledica su ukupne ekonomske politike, kojom je obezbeđeno da je i u ovakvim uslovima zaposlenost značajno povećana, kao i realne zarade u privatnom i javnom sektoru.

„Makroekonomska stabilnost i strukturne reforme su naš ključni i izazov i potencijal, i naše ključno nasleđe za naredne generacije. Nasleđe je i svojevrsna tehnološka revolucija u kojoj možemo da predvodimo, ili da pratimo druge, a koja posebno menja sektor finansija. Mi smo se odlučili da u tom precesu predvodimo, ali nikad ne zaboravljajući sigurnost i stabilnost sistema“, rekla je Tabaković.

Ukazala je da nove tehnologije donose i nove rizike poput sajber bezbednosti, zaštite podataka ili koncentracije učesnika na tržištu.

„Danas je transparentnost jedna od važnih karakteristika funkcionisanja centralne banke, a cilj nam je da se naše odluke razumeju i da budemo servis naših građana kakav oni zaslužuju. Pred nama je i period jačanja baze znanja stalnim proučavanjem efekata naših politika i našeg delovanja, ali i sve veća primena veštačke inteligencije kojom čovek, kao njen tvorac, mora da upravlja. To će biti važne lekcije za budućnost. Ipak, najbolje ulaganje u budućnost jeste ulaganje u ljude, saradnju i diversifikaciju“, rekla je guverner NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari