Tanasković: Ispravljene greške koje su postojale, na e-Agrar prijavilo se 340.000 poljoprivrednih gazdinstava 1Foto: FoNet/Beoinfo

Na elektronski servis e-agrar prijavilo se 340.000 poljoprivrednih gazdinstava, izjavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, ocenivši da je taj program digitalizacije zaživeo i ispravljene su neke greške koje su postojale.

Tanasković je za TV Pink navela kako nije bio lak zadatak da se uspostavi sistem i da se svi prijave, ali su čekali da se posredstvom ovog sistema svima omogući da se prijave i za subvencije.

“Javni poziv je produžavan, gledali smo koliko je bilo prošlih godina prijavljenih, produžili smo dok se svi nisu prijavili, a sada kreću kontrole i isplate”, rekla je Tanasković.

Ona je najavila da će početi isplata drugog dela pomoći poljoprivrednicima u iznosu od 9.000 dinara, a oni koji nisu dobili novac prvi put, sada će dobiti svih 18.000.

Do kraja nedelje novac će biti isplaćen i pčelarima, a od sledeće nedelje počeće isplata i drugih subvencija.

Govoreći o šteti nastaloj nakon poplava, Tanasković je rekla da je manja nego 2014. godine, ali da se radi sada na popisivanju i proceni šteta.

“Naći ćemo način za naknadu kada budemo sabrali sve što se dogodilo. Ima štete, nekom kada se dogodti njemu je 100 odsto šteta, drugo je ukupna statistika”, naglasila je Tanasković.

Ona je rekla i da se mora naći mesto na tržištu za srpsku malinu, “koja je veoma kvalitetna, bolja od poljske i ukrajinske”.

“Cena od 500, 600 dinara po kilogramo ipak nije realna, ali moramo poštovati rad primarnih proizvođača jer oni urade najveći deo posla, a krajnja cena se ne podeli ravnopravno”, ocenila je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari