Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama 1Foto: Kompanija E2S Power

U E2S Power test centru u Surčinu danas je predstavljena termalna baterija „Twest“, inovativna tehnologija za skladištenje toplotne energije, koja omogućava transformaciju termoelektrana na ugalj u sisteme za skladištenje obnovljivih izvora energije.

Fabricio de Kandia, direktor operacija E2S Power, predstavljajući projekat istakao je da termalna baterija omogućava smanjenje emisije ugljen dioksida.

– Naša tehnologija, koja može da se instalira u termoelektranama, omogućava da se struja dobijena iz obnovljivih izvora energije konvertuje u toplotnu energiju i tako čuva u dužem periodu. Kada se javi potreba za proizvodnjom struje, ta energija se pretvara u paru iz koje nastaje električna energija. Primenom naše tehnologije eliminiše se opasnost od zagađenja životne okoline, jer više nema proizvodnje struje iz uglja a sa druge strane omogućava da se sačuvaju radna mesta i infrastruktura nakon prestanka rada termoelektrana na ugalj – objasnio je de Kandia.

Saša Savić, direktor kompanije E2S Power, istakao je da je termalna baterija sistem koji može da traje 30 godina, obezbeđuje da se očuva kompletna infrastruktura i omogući dalji nesmetani rad termoelektrana ali bez uglja kao zagađivača.

– Ova inovativna tehnologija koja je potvrđena u našem test centru u Surčinu je dobra alternativa za rudu litijuma, o čemu se sada u Srbiji mnogo govori. Takođe, razgovarali smo i sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije koji su pokazali određeno interesovanje za primenu naše tehnologije. Smatram da bi instaliranje termalne baterije „Twest“ bilo idealno rešenje za termoelektranu „Morava“ u Svilajncu koja uskoro treba da prestane sa radom – istakao je Savić.

On je dodao da iduće godine ova termalna baterija kao pilot projekat, treba da bude instalirana u po jednoj termoelektrani u Evropi i Severnoj Americi. Nakon završetka pilot projekta uslediće komercijalna proizvodnja. Povodom toga, vode se pregovori i sa Elektroprivredom Crne Gore kako bi sistem koji je osmislio E2S Power tim bio testiran u termoelektrani „Pljevlja“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Termalna baterija za čuvanje energije u ugašenim termoelektranama”

  1. Ko je razumeo šta je ovde napisano odmah da se kandiduje za Nobelovu nagradu. Ja se bavim ovakvim temama, ali ništa nisam shvatio.

  2. Nisam strucnjak u ovoj oblasti ali pre vise godina sam citao o nekom nasem inzenjeru koji je konstruisao sistem za uskladistenje toplotne energije koja bi se dobijala iz sunceve energije za vreme leta. A koristila tokom zime. I nista nije bilo od toga, iako je pronalazac tvrdio da funkcionise.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.