TOS: Srbiju ove godine najviše posećivali turisti iz Rusije, koji se sve više okreću srpskim banjama i planinskim centrima 1Foto: Shutterstock/ImYanis

Srbiju su ove godine najviše posećivali turisti iz Rusije, koji se sve više okreću srpskim banjama i planinskim centrima, izjavila je danas direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Ona je Radio-televiziji Srbije rekla da su drugi po broju noćenja u Srbiji turisti iz Turske, a da ih slede turisti iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Rumunije i Kine.

Omiljene destinacije su im Beograd i Novi Sad, dok domaći turisti najradije odlaze na Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Sokobanju i Vrnjačku Banju.

Aranžmani za doček Nove godine su uglavnom rasprodati, a slobodnih mesta ima za zimski raspust.

Cene smeštaja su za oko 10 odsto više nego ranije.

Labović je naglasila da će 2023. godina biti nova rekordna godina za srpski turizam, s obzirom na to da devet meseci od početka godine beleži povećanje broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na proteklu godinu, koja je bila rekordna.

Za devet meseci, kako je rekla, bilo je više od 3,2 miliona turističkih dolazaka, aviše od 50 odsto činili su inostrani gosti, što je rastom od čak 24 odsto.

Od januara do kraja septembra realizovano je više od 9,7 miliona noćenja, napomenula je Labović, navodeći da je to porast u odnosu na isti period protekle godine od devet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari