Trenutno bez odobrenja za izgradnju TE "Kolubara B" 1Foto: FoNet/JP EPS

Da tvrdnje zaposlenih u Rudarskom basenu „Kolubara“ o tome da je ugrožena izgradnja Termoelektrane „Kolubara B“ nisu bez osnova potvrđuje i informacija koju je Danas dobio iz Ministarstva rudarstva i energetike da taj resor “ do ovog trenutka nije dao odobrenje za izgradnju TE „Kolubara B“.

Tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je naglasila da je jedna od tema bila i potencijalna izgradnja Termoelektrane „Kolubara B“ i da je stav ministarstva da se odluke u vezi sa novim investicijama moraju donositi zajednički i da je potreban plan šta će se raditi u energetici u narednih 20 i 30 godina.

Inače, rudari koji su u ponedeljak održali zbor u Kaleniću, na mestu gde je pre 35 godina počela izgradnja TE „Kolubara B“, sa kojom se u međuvremenu stalo, su sa tog skupa poručili da Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a „podržava zaustavljanje izgradnje Kolubare B“ i zatražili da zbog toga podnese ostavku.

Komentarišući protest zaposlenih u RB „Kolubara“ u Ministarstvu rudarstva i energetike za Danas kažu da da svako ima pravo da iznese svoj stav, a da je zadatak ministarstva da jasno predoči sve informacije, i radnicima EPS-a i građanima Srbije.

– Ministarstvo je i dosad imalo otvoren dijalog sa sindikatima i sindikati su učestvovali u donošenju svih bitnih odluka i tako će biti i ubuduće. Proces energetske tranzicije, u kojem se nalazi čitav svet, ne samo Srbija, ne dešava se preko noći niti se tako donose odluke. Ovim procesom se upravlja planski i strateški, i upravo tako u dogovoru države, preduzeća, sindikata i zaposlenih će se praviti planovi u vezi sa aktivnostima u energetskom sektoru do 2050. Zelena Srbija ne znači gašenje termoelektrana niti gubitak posla za radnike EPS-a, već znači da zajednički radimo na planu kako ćemo da podignemo kvalitet životne sredine i kako da u globalnom procesu energetske tranzicije osiguramo da Srbija ima dovoljno električne energije, kroz izgradnju novih kapaciteta, i tako što ćemo obezbediti da naše termoelektrane rade uz poštovanje svih evropskih standarda u vezi sa zaštitom životne sredine – navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danasa da bi bilo pogrešno zaustaviti izgradnju TE „Kolubara B“ jer je to protivno interesima Srbije.

– Dakle, tu termoelektranu ne treba graditi zato što ona obezbeđuje radna mesta zaposlenima u Rudarskom basenu „Kolubara“. Nije suština postojanja termoelektrane da nekom obezbeđuje poslove već da proizvodi struju. A upravo ono što je potrebno Srbiji su novi proizvodni kapaciteti. Prvi razlog je taj što bi izgradnjom „Kolubare B“ naša zemlja dobila modernu termoelektranu koja bi u znatno manjoj meri zagađivala životnu okolinu nego što je to slučaj sa postojećim termo kapacitetima. Takođe, tu termoelektranu je potrebno izgraditi kako bi smo imali dovoljno proizvodnih kapaciteta u zemlji jer ako se to ne desi postaćemo zavisni od uvoza skuplje struje iz inostranstva. Shodno tome obustavljanje radova na „Kolubari B“ bio bio potpuno neispravan i pogređan potez – navodi naš sagovornik.

Sa takvim mišljenjem se slaže i ekonomista Milan R. Kovačević koji smatra da će Srbiju skupo koštati povlačenje iz tog projekta.

– Razlog je taj što je već potpisan međunarodni ugovor za izgradnju „Kolubare B“. U slučaju njegovog povlačenja Srbija će biti dužna da plati novčane „penale“ zbog toga. Dakle, veoma neodgovorno ponašanje nadležnih se može konstatovati po ovom pitanju. Takođe, zbog čega se uopšte vlast u Srbiji u jednom trenutku opredelila za izgradnju „Kolubare B“ a zna se da su termoelektrane veliki zagađivači i da ih se odriče znatan broj država. Ono što treba raditi je usmeravati sredstva na izgradnju velikih hidroelktrana tamo gde ima prostora za to kao i na obnovljive izvore energije – ističe Kovačević.

Podsećanja radi, oko 2.500 radnika Rudarskog basena „Kolubara“ okupilo se u ponedeljak na „zboru upozorenja“ u znak protesta zbog navodne odluke Ministarstva rudarstva i energetike Srbije o prekidu svih aktivnosti na izgradnji Termoelektrane „Kolubara B“. Zaposlene je na protestni skup pozvao Sindikat „Rudarskog basena Kolubara“ čiji je predsednik Miodrag Ranković u svom govoru pozvao na smenu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Inače, Elektroprivreda Srbije i kineska kompanija Pauer čajna potpisali su prošle godine preliminarni sporazum o saradnji u izgradnji TE „Kolubare B“. Procenjena vrednost te investicije je oko 385 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari