Direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Sofiji Ljubiša Mitić izjavio je da se privredna saradnja Srbije i Bugarske brzo razvija. „Rezultati prošlogodišnje razmene govore da je nedostajalo samo pet miliona dolara da bismo dostigli jednu milijardu dolara.

Drugim rečima obim trgovinske razmene iznosio je 995 miliona dolara“, rekao je Mitić u Pirotu posle prezentacije projekta „Uspešan model ekonomske prekogranične saradnje“ koju realizuju opština Pirot, Slobodna zona Pirot i Centar za razvoj građanskog društva „Protekta“. On je dodao da je u prethodnih pet godina, srpski izvoz u Bugarsku rastao po stopi od 38 odsto godišnje što je dvostruko brži rast u odnosu na druge zemlje. „To praktično znači da su privrednici shvatili da funkcionišemo na istom prostoru, da smo sličnog mentaliteta i da smo upućeni jedni na druge“, kaže Mitić i dodaje da je ovaj projekat veoma značajan jer ukazuje da je reč o zajedničkom putu ka evropskim integracijama.

Mitić takođe naglašava da Bugarska, iako već članica Evropske unije, „nije dovoljno integrisana u Evropu i tako će biti sve dok ne dostigne određeni stepen razvoja“. Na pitanje šta se najviše izvozi u Bugarsku, Mitić kaže da se najveći devizni priliv osvaruje izvozom gvožđa i čelika.

– Mnogo se izvoze otpaci od metala jer je to potrebno bugarskoj metalurgiji a potom slede soja, gume, hemijski proizvodi, mašine i transportni uređaji, plastika… Iz Bugarske se najviše uvozi nafta i naftini derivati, rude, nemetali, hemijski proizvodi, mašine i uređaji. Kad pogledate listu gotovo istim robama se trguje i na jednoj i na drugoj strani – ističe Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari