Zakonskih prepreka za primanje novca preko Pejpala u Srbiji nema. Tako bar tvrde u Narodnoj banci Srbije, instituciji nadležnoj da kontroliše pitanja deviznog poslovanja. Uprkos ovakvom zvaničnom stavu, naši građani i dalje ne mogu da primaju uplate preko ovog sistema za elektronski transfer novca, jer u Pejpalu ipak imaju nedoumice oko toga koliko je ovo zakonito.


„U Pejpalu su nam rekli da su oni spremni, ali tu postoji još mala neizvesnost u našoj zakonskoj regulativi – da li naši građani imaju pravo da imaju račune u inostranstvu i da li se Pejpal račun smatra računom u inostranstvu ili samo transakcionim računom, koji onda nema ograničenje“, izjavila je još krajem maja Jasna Matić, savetnica ministra finansija. Od tada se, izgleda, ništa nije promenilo, odnosno niko iz Vlade nije zvanično obavestio Pejpal da zakonskih prepreka nema.

– Članom 32. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji je stupio na snagu 25. decembra 2012. godine, propisano je da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje roba i usluga – kažu u Narodnoj banci za Danas.

Kako navode, sredstva rezidenata, koja se vode kod takve institucije (Pejpala) radi plaćanja, odnosno naplate po osnovu elektronske kupoprodaje roba i usluga, „ne smatraju se depozitom u smislu člana 27. stav 2. ovog zakona“.

– Imajući u vidu da je Zakonom o deviznom poslovanju propisano da se platni promet sa inostranstvom može obavljati preko stranih institucija elektronskog novca, sa stanovišta deviznih propisa nema smetnji da građani Srbije preko tih institucija, uključujući i Pejpal, ostvaruju naplatu, odnosno vrše plaćanje po osnovu prodaje i kupovine – izričiti su u NBS-u, dodajući da imaju saznanja da su „u toku pregovori ove kompanije i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija o tome da Pejpal u Srbiji aktivira i opciju koja bi omogućila primanje novca preko ove institucije, čime bi se obezbedila potpuna primena navedene zakonske odredbe“.

Inače, od kada je Pejpal omogućio građanima Srbije da se registruju i da robu kupuju plaćajući preko ovog servisa, desetine hiljada ljudi je otvorilo račune na Pejpalu i potrošilo milione evra na kupovinu robe iz inostranstva.

Samo u banci Inteza od februara do kraja jula ove godine zabeležili su preko 43.000 transakcija koje su njihovi korisnici obavili preko Pejpala i u kojima su potrošili više od 1,2 miliona evra.

– Klijenti Inteze su pokazali visok stepen interesovanja za kupovinu proizvoda i usluga na Pejpal portalu i od kada je građanima Srbije omogućena registracija i plaćanje, beležimo kontinuiran rast transakcija na tom servisu. Prosečna vrednost transakcije u navedenom periodu iznosila je oko 30 evra – kažu u Intezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari