Tržište nafte se oporavlja nakon uticaja krize zbog rata u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

U proteklih dvanaest meseci, tržište nafte apsorbovalo je uticaj ruske intervencije u Ukrajini i sankcija koje su kao odgovor uvele Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i njihovi saveznici u Aziji, komentariše Rojtersov energetski analitičar Džon Kemp.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije ruski izvoz sirove nafte i goriva preusmeren je u južnu i istočnu Aziju, dok su bivša tržišta u Evropi ispunjena isporukama sa Bliskog istoka i iz Azije.

SAD i EU uvele su sveobuhvatne sankcije na ruski izvoz, uključujući pomoćne finansijske i pomorske usluge, ali su ih ublažile značajnim izuzecima i opuštenim pristupom njihovom sprovođenju. Kao rezultat toga, referentne cene nafte su se povukle za gotovo 40 odsto sa svog visokog nivoa od pre godinu dana, odnosno 8. marta 2022.

Kao i sve ravnoteže na tržištu nafte, i ova će se verovatno pokazati privremenom i krhkom i potrajaće sve dok se jedan ili više rizika oko recesije, inflacije i oporavka Kine nakon pandemije ne materijalizuje ili nestane, konstatuje Kemp. Ako se globalna ekonomija i rast potrošnje nafte ponovo ubrzaju, zalihe i rezervni kapaciteti će brzo postati kritično niski, što će doprineti sledećem ciklusu cena.

Suprotno tome, ako globalna ekonomija sklizne u potpunu recesiju, zalihe će rasti, a cene i krivulje će verovatno dodatno omekšati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari