Tržni centar za mesec, mesec i po, Kula stigla do 19. sprata 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Za mesec, najviše mesec i po, kako je juče najavio predsednik države Aleksandar Vučić, u naselju Beograd na vodi trebalo bi da bude otvoren najveći tržni centar u regionu – BW Galerija.

Radovi su pri kraju, a predsednik Srbije je juče iskoristio priliku i dolazak „najvećeg preduzimača na svetu“ Mohameda Alabara da poseti kako je rekao najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi.

Galerija će, kada bude gotova, imati na raspolaganju 500 lokala, zakupci već uveliko sređuju prostorije, a iako ne postoji javnosti zvanično saopšten datum otvaranja već se odavno priča o tome da će „biti na jesen“, zakupcima je investitor dao rok do 8. oktobra da završe sve poslove.

U suprotnom plaćaće penale. Sudeći prema trenutnim radovima teško da će do tog datuma biti završeno sve.

Zakupci su već potpisali ugovore, a kvadratni metar zakupa u ovom tržnom centru neće biti skuplji nego, na primer, u lokalima u centru grada.

Galerija će imati 3.600 parking mesta i 93.000 kvadratnih metara prostora za izdavanje, stoga i ne čudi što cene nisu „paprene“ jer taj prostor treba i izdati.

S druge strane, stanovi u ovom delu grada su najskuplji u prestonici.

Prema podacima sa sajta Beograda na vodi, pre nešto više od 10 dana počela je prodaja stanova u njihovoj poslednje završenoj zgradi BW kvartet.

Kako navode, ovo je 17. po redu stambena zgrada unutar još nedovršenog modernog naselja u kojoj ima 232 stana.

O ceni nema reči, ali kakve su dovoljno govori podatak Republičkog geodetskog zavoda o prodaji nekretnina u prvoj polovini ove godine.

Naime, prema njihovim podacima, najviše novca za stan u Srbiji u prvoj polovini ove godine izdvojeno je upravo u Beogradu na vodi, stan je koštao 1,38 miliona evra, a inače 40 najskupljih stanova u prvih šest meseci ove godine prodato je upravo u ovom naselju.

Od polovine 2018. kada je počela prodaja stanova, do početka 2020, u Belgrejd voterfrontu prodato je 2.000 stanova.

Generalni direktor Belgrejd voterfronta Nikola Nedeljković rekao je u decembru prošle godine da su do tog trenutka uselili tri stambene zgrade.

„Uselili smo nešto više od 750 stanova, u sledećoj godini ćemo useliti i četvrtu i otvoriti najveći tržni centar Galeriju Belgrade“, najavio je za 2020. Nedeljković.

Tržni centar, hoteli, kao i nekoliko stambenih i poslovnih zgrada, i kula visoka 168 metara trebalo je prema ugovoru koji je potpisan još aprila 2015. već da budu svaki na svom mestu.

Pre četiri godine ministar finansija, tada gradonačelnik, Siniša Mali rekao je da će u prvoj fazi biti izgrađeno više od 300.000 kvadratnih metara – kula, tržni centar, poslovna zgrada, dve stambene i hotel.

I dok Galerija čeka skoro otvaranje, hotel nije gotov, kao ni Kula koja se izdiže iznad ovog tržnog centra i pre svega Save, a koja je trenutno stigla do 19. sprata.

Kranovi i radnici okupirali su ovaj deo naselja, a najnoviji rok za završetak zgrade od 42. sprata je kraj naredne godine.

Sudeći prema najavi Vučića od juče, kula će biti gotova pre roka, u novembru iduće godine.

Investitor celog projekta Beograda na vodi je kompanija Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlasnika Mohameda Alabara koji je ovih dana došao da obiđe radove, a koji je bio tu i kada se u aprilu 2015. potpisivao ugovor.

Prema tom ugovoru projekat je vredan 3,5 milijarde dolara, a predviđena su zajednička ulaganja na lokaciji od 177 hektara, a Vučić je juče podsetio sve da Beograd na vodi nije potpuno privatno vlasništvo i da je u okviru tog projekta 32 odsto javnih površina, koje će nakon završetka izgradnje naselja vredeti do 10.000 puta više nego pre sedam godina.

Ugovorom je predviđeno da projekat traje maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto mora da bude završeno u prvih 20, a prema njemu Republika Srbija je vlasnik 32 odsto kapitala, dok je 68 odsto u vlasništvu Emiraćana.

Predviđeno je da na desnoj obali Save, između Gazele i Brankovog mosta koliko se ovo naselje prostire, živi 14.000 ljudi, a u planu je izgradnja ukupno 6.000 stanova.

Srušili 573 objekta da bi zidali Beograd na vodi

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je objekata moralo da bude srušeno da bi se sagradio Beograd na vodi, Aleksandar Vučić je rekao da su zbog izgradnje uklanjani „i legalni i bespravni objekti“, pri čemu su vlasnici legalnih objekata dobili velikodušno obeštećenje.

Vučić je na pitanje o odgovornosti za rušenje objekata u Savamali naveo da su to „nadležni organi već ustanovili“. Predsednik Srbije je rekao i da je zbog izgradnje Beograda na vodi moralo da bude rešeno pitanje 573 objekta i udžerica koja su bili na tom mestu, a da se ljudima koji su tu živeli obezbedi mesto za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari