TS: Novac od prodaje Komercijalne banke ne može se uložiti u nepostojeći plan "Srbija 2025" 1Foto: Stanislav Milojković

Transparentnost Srbija (TS) objavila je danas da novac od prodaje Komercijalne banke ne može biti uložen u investicioni plan „Srbija 2025“, kako je najavilo Ministarstvo finansija, jer taj dokument ne postoji.

„Tih 400 miliona će možda biti iskorišćeno pametno, ali sigurno ne na osnovu investicionog plana ‘Srbija 2025’, zato što takav dokument ne postoji“, objavila je TS na svom portalu.

Iz te organizacije navode da su od Vlade Srbije i ministarstava finansije i građevinarstva tražili kopije tog plana, informacije o procesu njegove izrade i usvajanju, nakon što su na konferencji za novinare 28. decembra 2019. predsednik Srbije i predsednica Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić najavili program ulaganja u infrastrukturu pod nazivom „Srbija 2025“ a informacije o tome su objavila i ta dva ministarstva.

TS je naveo da je iz odgovora Generalnog sekretarijata Vlade jasno da Vlada Srbije nije usvojila nijedan konkretan akt koji bi se odnosio na plan, program ili strategiju pod nazivom „Srbija 2025“.

U tom odgovoru se takođe navodi da su na konferenciji za novinare predsednik države i predesednica Vlade „predstavili viziju razvoja Srbije“.

Iz TS podsećaju da su i ranije ukazala da „‘Srbija 2025’ ne može biti ni program, ni investicioni plan u smislu Zakona o planskom sistemu, jer se ovi dokumenti ne donose na tri ili sedam godina, a da ne može biti ni program rada vlade, jer se mandat aktuelnoj vladi uskoro završava“.

I od Ministarstva građevinarstva Transparentnost Srbija je dobila odgovor, kako se navodi, sa brojnim, ali ne i svim traženim informacijama.

Precizirano je da je Ministarstvo građevinarstva dostavilo spisak projekata „u kojima će ‘imati učešće’, za koja su obezbeđena sredstva ili se ‘razmatraju načini finansiranja, izrada dokumentacije i dalji koraci’, ali ne i informacije o procesu izrade plana ‘Srbija 2025’ ili kopije dokumenata“.

„Ministarstvo finansija na zahtev za pristup informacijama uopšte nije odgovorilo“, navedeno je na sajtu TS uz podsećanje da je upravo to ministarstvo zaduženo za pripremu planova javnih rashoda, ne samo za tekuću budžetsku godinu, već i za trogodišnji period, kroz Fiskalnu strategiju.

Iz TS podsećju da ni u Zakonu o budžetu Republike Srbije, niti u Fiskalnoj strategiji, koja se odnosi na period 2020-2022, nema ni pomena plana/programa „Srbija 2025“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari