Tužilaštvo: Sumnja da je u RGZ ubačen virus 1Foto: rgz.gov.rs

Iako je Republički geodetski zavod (RGZ), nedelju dana nakon što je objavljeno “zaključavanje podataka” zbog hakerskog napada, tokom vikenda najavio da će neki servisi biti od ponedeljka otvoreni, sa sajta te institucije juče nije bilo moguće ući u baze katastra.

Pristup je, ipak, bio moguć preko magistrale državnih organa, odnosno preko sistema Ministarstva pravde i to za ministarstva, lokalne samouprave i javne beležnike.

Podsetimo, početkom prošle nedelje RGZ je objavio da zaključava baze podataka jer je došlo do hakerskog napada na sajt sa podacima o imovini građana i privrede, kako bi se obezbedila njihova zaštita. Šturo saopštenje otvorilo je nagađanja, od nagoveštaja da sistem nije stručno postavljen do tvrdnje da se radi o napadu sa teritorije neke strane zemlje, slično onome preko kojega su najavljivane bombe u institucijama.

Pokrenuta je istraga u koju je osim specijalizovanih sektora za visokotehnološki kriminal (VTK) u policiji i tužilaštvu, uključena i Bezbednosno informativna agencija.

Iz RGZ-a juče nismo dobili odgovor na pitanje o detaljima tog napada, dok u Posebnom tužilaštvu za VTK kažu za Danas da, imajući u vidu da je u tom slučaju u toku “preduzimanje krivičnopravnih dokaznih radnji, nije moguće dati preciznije podatke o načinu izvršenja krivičnog dela na štetu Republičkog geodetskog zavoda”.

– Ono što mogu reći je to da je Posebnom tužilaštvu za VTK u petak, 17. juna, podnet izveštaj sa dokaznim prilozima od strane Odeljenja za VTK MUP RS, koji je trenutno predmet detaljne analize ovog tužilaštva. Nakon završetka analize, a očekujem da će se to desiti tokom današnjeg dana, odmah će biti upućen zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja navedenom specijalizovanom odeljenju MUP radi dodatnog razjašnjenja određenih događaja i daljeg prikupljanja dokaza, radi ocene preduzimanja narednih procesnih radnji i postupanja Posebnog tužilaštva – rekao je za Danas Branko Stamenković, posebni tužilac za VTK.

On je dodao da u ovom momentu to tužilaštvo smatra da postoji “osnovana sumnja da je nepoznato lice izvršilo krivično delo Pravljenje i unošenje računarskih virusa iz čl. 300 u sticaju sa krivičnim delom Računarska sabotaža iz čl. 299 Krivičnog zakonika Republike Srbije”, kao i da će o daljim koracima tužilaštva javnost biti obaveštena blagovremeno.

U RGZ-u su, u međuvremenu, počeli sa otvaranjem baza, ali samo za institucije dok javni servisi još nisu dostupni.

– Omogućavanje pristupa podacima državnim organima konkretno znači da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture može da izdaje građevinske dozvole dok javni beležnici mogu da overavaju kupoprodajne ugovore na tržištu nepokretnosti i izdaju izvode iz baze podataka katastra nepokretnosti – objašnjeno je sajtu RGZ-a.

Dodaje se da “u postupku postepenog i kontrolisanog podizanja čitavog informacionog sistema, tokom ove nedelje će se vršiti usaglašavanje komunikacijskih protokola i bezbednosnih politika”. Upozoravaju I da će ti procesi “dovesti do planskih isključivanja određenih delova sistema zbog čega zvanični sajt Republičkog geodetskog zavoda u određenim periodima neće biti dostupan korisnicima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari