Tvrde da je kupovina objekta za 2,1 a njegova prodaja za 1,5 miliona evra u interesu građana 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Posle gotovo tri meseci, Direkcija za imovinu odgovorila je na pitanja Danasa postavljena 7. oktobra prošle godine po odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Pitanja su se odnosila na prodaju hotela iz stečajne mase Jugobanke firmi Properti investment, koja se vezuje za prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Zajeda. Interesovalo nas je da li je Direkciji koja je tu prodaju obavila, Zaključkom Vlade od 15. 7. 2013. naloženo da od poverilaca otkupi hotel na Kopaoniku po ceni od 2,1 milion evra a proda ga arapskoj firmi za 1,5 miliona evra, ili je do formiranja cena u te dve transakcije došlo na drugi način (i koji). Interesovalo nas je iz kojih sredstava je pokrivena razlika između kupovne i prodajne cene i ko je u ime Vlade pregovarao sa predstavnicima arapske firme oko kupovine hotela.

Prema zakonu, državni organ kome su pitanja postavljena, trebalo je da u roku od 15 dana dostavi odgovore, a jedino ukoliko je obim podataka koji se traže prevelik, rok može biti produžen na 45 dana uz uslov da se stranka o tome obavesti. Niti nas je Direkcija obavestila o produženom roku, niti je traženo previše podataka, niti je i taj poslednji rok ispoštovan. Jedino što smo u međuvremenu saznali, raspitujući se za status predmeta, bilo je prvo nisu mogli da pronađu mejl sa pitanjima a posle im je bilo teško da utvrde kome službeniku su prosleđena.

Ipak odgovor je stigao, iako ne baš na pitanja koja smo postavili. U dve rečenice od kojih je jedna, pogami podugačka, napisali su sve ono što se o pomenutoj transakciji već znalo.

“Na osnovu sporazuma o saradnji između Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlade Republike Srbije, koji je ratifikovan u Skupštini Srbije 15. marta 2013. – Zakon o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade UAE, i inicijative Opštine Raška i Opštine Brus, čija privreda i život njihovih stanovnika gravitira ka planini Kopaonik, a imajući u vidu naročito korist za Republiku Srbiju i region Kopaonika stavljanjem u funkciju zapostavljenog turističkog kapaciteta u smislu pokretanja privredne aktivnosti u navedenom objektu, otvaranju novih radnih mesta, angažovanju i prihodima lokalnih dobavljača roba i usluga i izvođača radova, kako u funkciji izgradnje odnosno rekonstrukcije, tako i u funkciji poslovanja i povećanih prihoda od novih turista, što bi u celini dovelo do povećanja javnih prihoda od svih navedenih aktivnosti i do smanjenja broja nezaposlenih lica u regionu Kopaonik, kao i predložena obaveza zainteresovanog investitora da uloži sredstva u izgradnju nedostajuće infrastrukture na Kopaoniku koja bi postala javna svojina, odlučeno je da se otuđi iz svojine Republike Srbije, neposrednom pogodbom, predmetna nepokretnost”, navodi se u prvoj rečenici a u drugoj objašnjava da je “ugovor o kupoprodaji predmetne nepokretnosti zaključen između republike Srbije i Properti investment LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari