U čipsu proizvedenom u Srbiji utvrđen visok nivo kancerogene supstance 1Foto: Shutterstock/Akarat Thongsatid

U prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji, na hrvatskoj granici je utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida.

Kako je potvrđeno evropskim sistemom brzog upozorenja u trgovini hranom, visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.

Proizvod nije ušao na tržište Hrvatske. Proizvod je uništen.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, prenosi N1 Zagreb.

Akrilamid se obično nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima i kafi.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari