Srpska kompanija Energoprojekt objavila je juče da je sa grčkom firmom za nekretnine Bluhaus potpisala ugovor o izgradnji i prodaji komercijalno-poslovnog centra, vrednog više od 60 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju, objekat površine 50.000 kvadratnih metara biće izgrađen u bloku 26 na Novom Beogradu, rok izgradnje je dve godine, a u podršci finansiranju učestvovaće i grčka Alfa banka.

Srpska kompanija Energoprojekt objavila je juče da je sa grčkom firmom za nekretnine Bluhaus potpisala ugovor o izgradnji i prodaji komercijalno-poslovnog centra, vrednog više od 60 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju, objekat površine 50.000 kvadratnih metara biće izgrađen u bloku 26 na Novom Beogradu, rok izgradnje je dve godine, a u podršci finansiranju učestvovaće i grčka Alfa banka. Potpisivanjem tog ugovora, kako se ističe, vrednost ugovorenih poslova holdinga Energoprojekt premašila je pola milijarde evra.
Beograd – Londonski finansijski magazin Fajnans central Jurop proglasio je Banku Inteza za najbolju banku u Srbiji i najbolju banku srednje veličine u jugoistočnoj Evropi u 2007, saopštila je ta banka. Kako se navodi, predsednik Izvršnog odbora Inteze u Srbiji Draginja Đurić proglašena je za „najboljeg bankara godine“. Inteza je ta tri priznanja osvojila u konkurenciji banaka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Turske i Slovenije, a magazin Fajnans central Jurop je rangiranje obavio na osnovu analiza godišnjih rezultata poslovanja. Banka Inteza ad Beograd navodi da je u 2006. uvećala ukupne plasmane za 43 odsto, na skoro 770 miliona evra, za isti procenat su povećani i depozitni potencijal, na 1,3 milijarde evra, dok je bilansna suma povećana za 65 odsto, na 1,6 milijardi evra. Banka je, kako se ističe, učvrstila tržišnu poziciju sa udelom od 10,7 odsto i zadržala prvo mesto u bankarskom sektoru po visini ukupnih prihoda.
Njujork – Kompanija Koka Kola sapštila je da će smanjiti količine vode koju troši na proizvodnju svojih napitaka i da će učiniti dodatne napore u reciklaži vode koju koristi u proizvodnji. Kompanija, koja zajedno sa svojim punjačima troši 290 milijardi litara vode godišnje za proizvodnju napitaka, kaže da će izdvojiti 20 miliona dolara za Svetski fond zaštite prirode (WWF). „Naš cilj je da zamenimo svaku kap vode koju potrošimo“, izjavio je šef američke korporacije Nevil Ajzdel na zasedanju WWF u Pekingu. Više od polovine vode koju je Koka Kola potrošila 2006. godine otišlo je na ispiranje, čišćenje, grejanje i hlađenje, a ne u same napitke. Nove mere najvećeg proizvođača bezakoholnih pića na svetu, idu ka hitnom postavljanju sistema produkcije gde će sva voda potrošena u proizvodnji biti vraćena prirodi. Kompanija, sa sedištem u Atlanti, zapošljava 55.000 ljudi, prošle godine uknjižila je prihod od 24 milijarde dolara, od čega čist profit od 5,08 milijardi.
Frankfurt – Nemački proizvođač luksuznih automobila „Audi“ objavio je podatak da je prodaja u maju u odnosu na isti mesec prošle godine povećana 10 odsto. Kompanija, u vlasništvu Folksvagena, prodala je više od 87.000 vozila prošlog meseca u poređenju sa 76.114 u maju 2006, navodi se u saopštenju Audija. U prvih pet meseci, prodato je više od 420 hiljada „audija“, što predstavlja rast od 9,6 odsto. U Velikoj Britaniji prodaja je porasla za 27 odsto (na 8.476 vozila), a u Rusiji za 81 odsto (na 1.357). „Rekordne brojke su odlučujući signal. „Siguran sam da ćemo postići cilj koji smo sebi zadali: da budemo najuspešnija premijum marka do 2015. godine“, kaže član Izvršnog odbora kompanije Ralf Vejler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari